woensdag 10 oktober 2018

‘In de palliatieve fase is de tijd beperkt’

'In de palliatieve fase is de tijd beperkt'
Hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg Saskia Teunissen wil meer tempo en minder onderbehandeling in de laatste fase. En hospices moeten ook zorg gaan verlenen aan mensen die thuis willen sterven.
Lees verder

'Veel klachten hebben een pestverleden'
Een pestverleden kan tot veel psychische en lichamelijke klachten leiden: zowel op korte als langere termijn. Depressie, angststoornis, verslaving en automutilatie zijn er maar enkele van. Een arts moet daarop bedacht zijn, zegt Rutger Verhoeff, zelf huisarts én pestslachtoffer.
Lees verder

Blokhuis wil ouderen vaccineren tegen pneumokokken
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil dat ouderen gevaccineerd worden tegen pneumokokken, als dat uitvoerbaar en betaalbaar is. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een advies van de Gezondheidsraad.
Lees verder

Twintig kopjes koffie
*nieuwe blogger* - Ik volgde het ambulancepersoneel en de politie naar beneden en deed maar precies wat zij ook deden. Langs de echtgenote en zoon lopen om te condoleren en sterkte te wensen. Ik voelde me heel klungelig en onzeker. Ik voelde me totaal geen coassistent die over anderhalve week arts zou zijn.
Lees verder

De taak van de dokter
Met enige regelmaat ontvangen wij berichten van dokters die het niet meer zien zitten in hun werk, die niet verder kunnen. Dat vind ik pijnlijke berichten. Pijnlijk omdat het bijna altijd gaat om collega's die met hart en ziel voor hun patiënten willen gaan, maar die het over de schoenen loopt. Pijnlijk omdat dat naar eigen zeggen meestal het gevolg is van het niet-patiëntgebonden 'gedoe'.
Lees verder

Animo voor griepprik weer afgenomen
De animo voor de griepprik blijft afnemen. Nog maar de helft van de Nederlanders met een hoog risico op complicaties bij griep haalde afgelopen jaar de griepprik. Tien jaar eerder was dit nog 72 procent, maakte gezondheidsinstituut Nivel bekend.
Lees verder

Apple Watch You
Het wordt niet hardop gezegd – want te belachelijk voor woorden – maar wel gesuggereerd: ziekte, veroudering en dood zijn een gevolg van het verwaarlozen van je gezondheid en zijn succesvol te bestrijden met 'preventieve geneeskunde'.
Lees verder

Ieder sterft zijn eigen dood
Ze wil helemaal niks, gewoon rustig doodgaan. Voor haar geen medicijnen. Het is goed zo, laat me maar.
Lees verder

Rumoer over homeopathie-onderzoek bij ratten
Er is beroering ontstaan nadat een artikel verschenen in het vrij gerenommeerde Scientific Reports de werkzaamheid van een homeopathisch verdunde pijnstiller zou hebben aangetoond in dierexperimenteel onderzoek. Het gaat om een sterk verdunde oplossing van Rhus toxidendron – ook wel bekend als gifboom, gifsumak, of gifeik (Engels: poison oak).
Lees verder

Melvin Samsom weg bij Karolinska-ziekenhuis
Melvin Samsom, de Nederlandse directeur van het befaamde Zweedse Karolinska ziekenhuis, legt zijn functie volgend jaar neer. Naar eigen zeggen kwam hij tot deze beslissing omdat de reorganisatie die hij heeft geleid, zo goed als rond is. Nieuw leiderschap is volgens hem nodig.
Lees verder