vrijdag 12 oktober 2018

Het afweersysteem en infectieziekten

Het afweersysteem en infectieziekten
Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriƫn, virussen, schimmels en parasieten. Om die verdediging goed uit te voeren is het essentieel dat afweercellen de ziekteverwekkers of kankercellen herkennen, en geactiveerd worden om ze onschadelijk te maken. Het afweersysteem is hier altijd mee bezig, ook al merken we het meestal niet.
Lees verder

HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
Ieder jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker; vaak betreft dit nog jonge vrouwen. Jaarlijks overlijden 200 tot 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Door vaccinatie is een belangrijk deel hiervan te voorkomen.
Lees verder

Ongewilde reprise na decennia
Kinderverlamming (_poliomyelitis anterior acuta_ of polio) was tot invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957, een ernstige kinderziekte met in ons land zo'n 15.000 slachtoffers. Er bestaat geen medicijn dat de gevolgen van polio herstelt. De meeste besmettingen met het poliovirus hebben geen blijvende gevolgen. Een klein percentage patiƫnten houdt er verlammingen aan over.
Lees verder