De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 31 oktober 2018

Gehandicaptenzorg: Nightwatch kan aantal sterfgevallen door nachtelijke epileptische aanvallen terugdringen*

Nightwatch kan aantal sterfgevallen door nachtelijke epileptische aanvallen terugdringen*
Nederland telt zo'n 10.000 mensen met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie. Jaarlijks sterven er 50 tot 60 van hen 's nachts aan een epileptische aanval, omdat deze niet werd opgemerkt. De Nightwatch, een technologische vinding van Nederlandse bodem, kan dit aantal omlaag brengen. Volgens neuroloog en hoofdonderzoeker Johan Arends kan de Nightwatch een groot deel van de...
Lees verder

Gemeenten vaker in de fout bij uitvoering Wmo
Wanneer iemand bij de gemeente een beroep doet op zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), moet de gemeente precies aangeven op hoeveel uur ondersteuning deze persoon recht heeft, op basis van onafhankelijk onderzoek. Dit blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in ons land.
Lees verder

Vlaams meldpunt over bewindvoering
In België hebben meer dan 50 Vlaamse welzijnsorganisaties gezamenlijk het meldpunt bewindvoering in het leven geroepen. Dit online meldpunt is bedoeld ter bescherming van kwetsbare mensen die onder bewind staan. Voor Wallonië is een Franstalig meldpunt opgericht.
Lees verder

Verantwoordelijkheid als begeleider bij nachtdienst draaien*
Mijn rooster bestaat onder andere uit nachtdiensten draaien. Vannacht ben ik weer aan de beurt en heb ik de verantwoordelijkheid om de geluiden die ik hoor van cliënten goed te interpreteren. Begeleider Apolina Vader beschrijft in haar column haar persoonlijke ervaring met deze uitdaging in zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in de nachtelijke uurtjes. | Illustratie Joep Bertrams
Lees verder

De nachtzorg in het daglicht gezet met een experience room*
Privacy, vrijheid en veiligheid spelen een rol bij de vernieuwingen in de nachtzorg bij Tragel in Zeeland. Maar hoe neem je iedereen mee in die ontwikkelingen en nieuwe technologieën? Daarvoor hebben ze een experience room ingericht, een simulatieruimte waar medewerkers en vertegenwoordigers de nieuwe mogelijkheden in de nachtzorg kunnen zien en ervaren.
Lees verder