vrijdag 12 oktober 2018

De aangeboren afweer trainen

De aangeboren afweer trainen
Ons aangeboren afweersysteem kan een geheugen opbouwen. Dat biedt tal van mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins en geneesmiddelen. Helaas zijn er ook nadelige effecten. Wanneer het geheugen wordt geactiveerd, zonder dat er sprake is van een infectie, kan dit een rol spelen bij het optreden van verschillende ziekten.
Lees verder

Gebruik maken van het lerend vermogen van het afweersysteem
Het afweersysteem beschermt ons tegen ziekmakende bacteriƫn en virussen. Bij een infectie leert het verworven afweersysteem een ziekteverwekker herkennen en kan zo bij een volgende infectie met dezelfde ziekteverwekker sneller en beter reageren. Dit lerend vermogen van het afweersysteem vormt de basis voor vaccinatie. Door het afweersysteem kennis te laten maken met een verzwakte of onschadelijke vorm van de ziekteverwekker in de vorm van een vaccin, is het afweersysteem beter voorbereid bij een echte infectie.
Lees verder

Salmonella-infectie en darmkanker
Bacteriƫn kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Het bekendste voorbeeld is _Helicobacter pylori_, maar ook _Salmonella_-soorten kunnen het risico op bepaalde typen kanker vergroten.
Lees verder