vrijdag 12 oktober 2018

Als je afweer te sterk reageert: astma

Als je afweer te sterk reageert: astma
Naar schatting heeft ongeveer 30 procent van de Nederlanders last van één of meerdere allergieën. Allergie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het afweersysteem heftig reageert op stoffen uit de omgeving. De stof die tot een dergelijke reactie leidt wordt allergeen genoemd. Dit zijn bijna altijd eiwitten. Er zijn allergenen die je kunt inademen, zoals huisstofmijt en boom- en graspollen. Dat leidt tot ziekten als hooikoorts of allergisch astma.
Lees verder

Leven met een onzichtbare rugzak
Vijf jaar geleden kreeg Esther van Apeldoorn de diagnose astma. De impact was meteen groot, maar door de buitenwereld wordt de aandoening soms gebagatelliseerd. Je beweegt door het leven met een onzichtbare rugzak op.
Lees verder

Als je afweer tekort schiet
Wanneer het afweersysteem faalt, kan het op allerlei fronten misgaan. Sommigen krijgen meerdere infecties, bij anderen ontwikkelt zich een kwaadaardige ziekte. En bij weer anderen vallen de afweercellen delen van het eigen lichaam aan en ontstaan auto-immuunverschijnselen. Zowel het aangeboren als het verworven deel van het afweersysteem kunnen daarbij falen. In het ergste geval schieten allebei de onderdelen tekort.
Lees verder