zaterdag 8 september 2018

Risico’s van diclofenac groter dan van andere NSAID’s

Risico's van diclofenac groter dan van andere NSAID's
Gebruik van diclofenac gaat vaker gepaard met ernstige cardiovasculaire incidenten en maagbloedingen dan gebruik van andere NSAID's of paracetamol. Het verschil is nog groter dan tot nu toe werd gevonden. Dit concluderen Morten Schmidt e.a. op basis van grote cohortstudies. De resultaten staan in The BMJ.
Lees verder

Te veel opioïden na rinoplastiek
In de VS schrijven artsen waarschijnlijk te veel opioïden voor tegen pijn na rinoplastiek. Dit concluderen Rosh Sethi e.a. in een research letter die ze in JAMA Facial Plastic Surgery publiceren.
Lees verder

GroenLinks en PvdA bespeuren steun voor abortuspil via huisarts
Coalitiepartij D66 lijkt bereid mee te gaan in de plannen van GroenLinks en PvdA om huisartsen alsnog abortuspillen te mogen laten verstrekken. Daarmee wordt de kans groter dat een initiatiefwet van deze twee oppositiepartijen een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich krijgt. Dat bleek donderdag tijdens een debat van de VWS-commissie van de Tweede Kamer.
Lees verder

Creatieve netwerken noodzakelijk voor gepaste zorg voor zieke kinderen
Creatieve netwerken zijn van levensbelang voor gepaste zorg voor zieke kinderen. Dat stelt hoogleraar kindergeneeskunde Leontien Kremer (Universiteit van Amsterdam) in haar oratie op 7 september.
Lees verder

Levensverwachting stijgt minder hard
De levensverwachting van Nederlandse jongens en meisjes die tussen 2011 en 2016 zijn geboren, is met zes maanden gestegen tot 81 jaar en zes maanden. Dat is een minder harde stijging vergeleken met voorgaande periodes, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder

Oordeel en straf
In haar voorzitterscolumn beschrijft Elise Buiting Lotte, die al twee jaar niet naar school gaat, omdat ze zich daarvoor te ziek voelt.1 Het is onduidelijk wat er precies met Lotte aan de hand is. De kinderarts noemt het SOLK. Dat betekent dat hij geen oorzaak heeft gevonden voor haar lichamelijke klachten.
Lees verder

#LichtopGGZ
Toen Maarten van der Weijden drie miljoen euro (inmiddels bijna 5) bij elkaar zwom voor kankeronderzoek dacht ik: zoiets wil ik ook voor psychische aandoeningen. Een actie waarvoor boeren 's nacht hun bed uitkomen en met hun trekkers gaan bijschijnen. Ook drie miljoen, #drie4psy.
Lees verder

Umc-personeel gaat voor hardere acties
Medewerkers van umc's gaan verdergaande acties zoals zondagsacties voorbereiden. Daartoe is besloten nadat informeel overleg met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) geen vertrouwen bij de vakbonden en andere werknemersorganisaties heeft opgeleverd in een nieuwe cao die voldoet aan hun wensen.
Lees verder

Bruins: verantwoord de prijs van medicijnen
Laat zien waarom een geneesmiddel zoveel moet kosten. Die oproep deed minister voor Medische Zorg Bruno Bruins aan geneesmiddelfabrikanten. Volgens Bruins 'vraagt deze tijd om legitimatie en onderbouwing van prijzen'.
Lees verder

Huisarts beschuldigd van ontucht met minderjarige
Een 53-jarige huisarts wordt er van beschuldigd ontucht te hebben gepleegd met een 14-jarige jongen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week twee jaar celstraf tegen de huisarts geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Lees verder