zaterdag 8 september 2018

Jeroen Bosch Ziekenhuis: mProve lanceert eerste beeldverhaal voor laaggeletterden

mProve lanceert eerste beeldverhaal voor laaggeletterden

Speciaal voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven hebben de mProve ziekenhuizen een eerste beeldverhaal ontwikkeld. Doel is om hiermee moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. Dit eerste beeldverhaal legt met duidelijke afbeeldingen en korte teksten uit wat je moet doen als je nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie.

Lees verder

Nu live: JBZ Zorgapp laserbehandeling van het oog

De JBZ Zorgapp is weer uitgebreid. Vanaf dinsdag 4 september 2018 kan de app ook gebruikt worden door patiënten die een ooglaserbehandeling krijgen. Er zijn verschillende oogaandoeningen die met een laser behandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld glaucoom en nastaar. In de app vinden patiënten  alle belangrijke informatie over hun behandeling.

Lees verder

Bijeenkomst 'Doorleven met dementie' in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Op vrijdag 21 september organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis een lezing en interactieve bijeenkomst over dementie, ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag. Patiënten, mantelzorgers, zorgverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats van 16.00 tot 19.30 uur in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het is ook mogelijk slechts een van beide delen bij te wonen. Aanmelden kan tot 15 september.

Lees verder

Concert 'In Croce' door Tannie van Loon (orgel) en Marien van Staalen (cello) op 16 september 2018

Op zondag 16 september 2018 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een orgelconcert plaats. Dit concert 'In Croce" is onderdeel van het concertenseizoen 2018 in de kapel. Het thema van dit concert is ontleend aan het gelijknamige werk 'In Croce' van de Russische componist Sofia Goebaidoelina. De musici Tannie van Loon (orgel) en Marien van Staalen (cello) spelen werken van de componisten  Elgar, Schumann, Goebaidoelina, Saint-Saëns, J.S. Bach en D. Popper. Geïnteresseerden zijn van harte welkom, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

Lees verder

Stoelgymnastiek tijdens de dialyse

Deze week is in het JBZ een pilot gestart 'Bewegen tijdens Dialyse'. Dialyseverpleegkundige Peter van Baast ontving begin dit jaar € 10.000 van de Nierstichting om dit project vorm te geven. Samen met collega's Sjan van Son en Erik van Overbeek zijn ze met een pilot gestart waarbij 27 mensen twee keer per week kunnen meedoen aan stoelgymnastiek. 15 minuten lang en begeleid door een assistent fysiotherapeut. Onderzoek wijst uit dat bewegen tijdens de dialyse een positieve invloed heeft op fitheid en gezondheid. Het zou dus het gezondheidswelzijn van de mensen die bij ons dialyseren moeten verhogen.

Lees verder

Zomertip van de dermatologen
De zomervakantie is voor velen afgelopen, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij is. Daarom brengt team Dermatologie graag nog een keer de volgende zomerse tip onder de aandacht: "Geniet van het mooie weer maar bescherm uw huid goed tegen de zon! Gebruik altijd een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 en vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur." Kijk voor meer informatie over verstandig zonnen op de website van KWF Kankerbestrijding.

 

Lees verder

Complicaties door chronische Q-koorts zorgen voor extra sterfte

Op 6 september 2018 is Sonja van Roeden gepromoveerd aan de UMCU op het onderwerp: Prognosis and treatment of chronic Q-fever. Co-promotor is arts-microbioloog Peter Wever uit het JBZ. Het onderzoek is zeer nuttig gebleken voor het JBZ en heeft ook landelijk veel aandacht gekregen.

Lees verder