vrijdag 7 september 2018

Gehandicaptenzorg: Casus: wat als participatie ten koste van cliënten gaat?*

Casus: wat als participatie ten koste van cliënten gaat?*
Door de tijdsgeest van participatie ontstaan er mooie nieuwe werkplekken voor mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. Van lunchrooms tot meubelzaken, ook bij Klik komen regelmatig deze voorbeelden voorbij. Maar wat als deze omslag als effect heeft op cliënten dat ze teveel 'moeten' in hun nieuwe werk en rol? Een begeleider vraagt de ethicus om raad omdat in de buurtwinkel die...
Lees verder

'Invoeren Participatiewet en stop sociale werkvoorziening heeft baankansen verminderd'
Wat de sector al voelde en deskundigen al eerder voor waarschuwden, blijkt nu ook uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: de invoering van de participatiewet en het afsluiten van de sociale werkplaats voor nieuwe instroom heeft de baankansen voor mensen met een beperking verminderd.
Lees verder

De kracht van kwetsbare jongeren*
Reportage over een instelling voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Ze worden daar begeleid volgens de methode systematisch rehabilitatiegericht handelen (srh). De inbreng van de jongeren staat daarbij centraal.
Lees verder

'Pammetjes' afbouwen in de verstandelijk gehandicaptenzorg*
Het is inmiddels geen verrassing meer dat ik een dokter ben die ervan houdt medicatie af te bouwen. Met name bij rustgevende medicatie, de zogenaamde 'pammetjes', ben ik altijd kritisch. Arts verstandelijk gehandicapten Monique Doeswijk-van der Wolf schrijft over deze 'rustgevers', die sneller zijn gegeven dan te stoppen.
Lees verder

Casus: cliënt combineert medicijnen met drank en drugs*
Wat doe je als een cliënt zijn behoorlijk zware medicijnen, die hij krijgt voor psychoses, combineert met drank en drugs? Hoe toon je respect voor zijn keuzes en bewaak je toch zijn gezondheid? De ethicus beantwoordt een vraag hierover van een begeleider. | Illustratie Auke Herrema
Lees verder