De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 13 september 2018

Brancheorganisaties doen vijf concrete voorstellen voor verbetering Wmcz 2018

ZORGVISIE
Brancheorganisaties doen vijf concrete voorstellen voor verbetering Wmcz 2018
De Tweede Kamer debatteert aankomende woensdag over het Wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018). GGZ Nederland, ActiZ, NVZ, VGN en NFU hebben stevige kritiek geuit op het wetsvoorstel. Om de Wmcz 2018 te verbeteren, doen de organisaties nu vijf concrete voorstellen.
Lees verder

Groep aanbieders sleept contract wijkverpleging Zwolle in de wacht
IJsselheem, Driezorg, Carinova en Zonnehuis Groep IJssel-Vecht hebben samen meegedaan aan de aanbesteding Zorg in de Wijk die Zilveren Kruis heeft gehouden in Zwolle. De groep is als voorkeursaanbieder gekozen in de voorlopige gunning.
Lees verder

Kwaliteit als medicijn
Besparen op zorgkosten kan door de kwaliteit te verbeteren. Strategy& nodigt zorgverleners uit om initiatieven in te brengen die zorg passender maakt.
Lees verder

Privacy frustreert artsen en maakt zorg onveilig
Gebrekkige ict en strenge privacy maken de zorg onveilig. Bij spoed kunnen artsen niet bij medische gegevens van patiënten uit een 'vreemd' ziekenhuis.
Lees verder

'Cliëntenparticipatie kan leiden tot scheve machtsverhoudingen'
Cliëntenparticipatie heeft een keerzijde, blijkt uit onderzoek van Het Trimbos-instituut en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo kan betrokkenheid leiden tot een verschuiving in de machtsverhoudingen. 'Dit kan schadelijke consequenties hebben', stelt onderzoeker Sierk Ybema.
Lees verder

Coevorden werkt gezondheidsachterstand burgers weg
Inwoners van de Drentse gemeente Coevorden gaan vijf tot zeven jaar eerder dood dan de gemiddelde Nederlander omdat ze minder gezond en lager opgeleid zijn. Zorgaanbieders in de krimpregio zetten alles op alles om het tij te keren.
Lees verder

'Prostaatkankeroperaties verdwijnen uit regionale ziekenhuizen'
Regionale ziekenhuizen zullen in de toekomst geen prostaatkankeroperaties meer uitvoeren. Dat voorspelt uroloog Eric Vrijhof van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. 'Een stukje visionairschap is in deze belangrijk.'
Lees verder

Bruins: 'Geen administratieve rimram maken van medezeggenschap'
De linkse partijen, op sommige punten vergezeld door D66, vinden het nieuwe wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstelllingen niet ver genoeg gaan. Andere partijen, zoals VVD en SGP waarschuwen voor een toename van bureaucratie. Bruins zegt nu al msb's te willen uitsluiten en de ondergrens voor instellingen met tien zorgverleners blijkt niet keihard te zijn.
Lees verder

Verdergaande cao-acties in umc's
De medewerkers in de universitair medische centra van Maastricht, Leiden en Utrecht komen vandaag bij elkaar om verdergaande cao-acties te bespreken. Informele gesprekken tussen de vakbonden en de NFU liepen vorige week op niks uit.
Lees verder