De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 11 juli 2018

Nog te veel praktijkvariatie in bestraling na borstkanker

ZORGVISIE
Nog te veel praktijkvariatie in bestraling na borstkanker
Boost-bestraling bij borstkanker wordt nog te vaak gegeven. Het inzetten van een extra dosis bestraling op de tumorplek heeft meer nadelen dan gedacht en is niet altijd zinvol.
Lees verder

Vicevoorzitter Roelof Konterman vertrekt bij Achmea
Roelof Konterman treedt eind 2018 terug als vicevoorzitter uit de Raad van Bestuur van Achmea. De reden van vertrek is dat Konterman zich meer wil gaan richten op toezichthoudende functies. Konterman stopt na een dienstverband van 36 jaar bij Achmea, waarvan ruim vijf jaar lid van de Raad van Bestuur.
Lees verder

Handboek moet e-consult bij huisartsen stimuleren
Het handboek 'E-consult, hoe regelen we dat?' van LHV, NHG en Nictiz moet het tegenvallende aantal digitale consulten bij de huisarts een impuls geven. Het handboek is aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS en voorzitter van het Informatieberaad Zorg.
Lees verder

VVT-organisaties grotendeels uit de rode cijfers
In 2016 stond nog ruim een derde van de VVT-organisaties (36 procent) in de rode cijfers, in 2017 was dat nog maar 19 procent. Sinds twee jaar is er sprake van een financieel herstel maar de personeelstekorten lopen op.
Lees verder

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak
In 2017 overleden ruim 150 duizend inwoners van Nederland. Met 47 duizend sterfgevallen (31 procent) was kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten overleed ongeveer 25 procent.
Lees verder

Apps voor diagnose huidkanker 'niet volledig te vertrouwen'
In de wedloop om succesvolle apps op de markt te brengen, kunnen onzorgvuldigheden optreden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit van Birmingham naar apps die betrekking hebben op de diagnose van huidkanker.
Lees verder

Vervolgacties moeten zorgen voor verbetering casemanagement dementie
Uit onderzoek blijkt dat op het gebied van casemanagement dementie nog een hoop vooruitgang geboekt kan worden. Daarom zijn er onder meer door het ministerie van VWS een aantal vervolgacties opgesteld om de toegankelijkheid en kwaliteit van casemanagement dementie te verbeteren.
Lees verder

Serious gaming in opkomst: 'De positieve effecten zijn enorm'
Een game spelen en leren tegelijk. 'Serious gaming' wordt steeds vaker ingezet als tool om te informeren en te onderwijzen. 'Serious gaming biedt enorm veel kansen voor de gezondheidszorg', aldus Marlies Schijven.
Lees verder