De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 26 juli 2018

No pain, no gain

No pain, no gain
Bloed is niet goed, jeuk is niet leuk en pijn is niet fijn. Het is mooi dat we de beschikking hebben over verschillende vormen van pijnstilling. Maar laten we ons niet te snel verleiden tot het voorschrijven van 'verlegenheidpijnstilling'?
Lees verder

Minder vaak opnieuw hartproblemen na antidepressiva
Patiënten die na een acuut coronair syndroom een depressie krijgen en daarvoor escitalopram gebruiken, krijgen in de jaren daarna minder vaak opnieuw hartklachten. Dit blijkt uit een Zuid-Koreaanse follow-upstudie waarover Jae-Min Kim e.a. in JAMA publiceren.
Lees verder

Unicef: Tieners zwaarst de dupe van hiv
Tieners vormen wereldwijd de meest verontrustende groep slachtoffers van de aidsepidemie. Elk uur raken dertig jongeren van 15 tot 18 jaar besmet met hiv, twee derde van hen zijn meisjes. Zij zijn het zwaarst de dupe. Dat staat in een nieuw rapport van Unicef, dat woensdag tijdens de 22ste internationale aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam is gepresenteerd.
Lees verder

Het reizigersvirus
In oktober bereik ik het punt dat ik twee jaar aaneengesloten op éénzelfde plek woon. Dat is voor mij een record. In de afgelopen tien jaar ben ik namelijk zeer frequent verhuisd, met name ook naar het buitenland.
Lees verder

Van het bitse type
Al eerder meldde ik dat de bureaucratie hier op Aruba van het bitse type is. Zoals collega Bonte opmerkte zijn baliemedewerkers hier geïmporteerd van Alcatraz. Dat heeft een functie. In het Caribisch gebied moet je streng zijn, anders maken mensen gemakkelijk misbruik van een situatie.
Lees verder

Promovendi chirurgie nodig op de hap? Huur ze bij Hap-Arts
Een pool van promovendi chirurgie die kunnen bijspringen op huisartsenposten. Dat is een oplossing voor meerdere problemen, vindt promoverend arts Bernard Leenstra. Hij heeft daarom samen met Joep Wijnand, ook promoverend arts, het initiatief Hap-Arts opgericht, waar haps terechtkunnen om promovendi chirurgie in te huren om bezettingsproblemen te verhelpen of werkdruk te verlagen.
Lees verder

Risico op waterhoofd door Spinraza
Bij patiënten die nusinersen (Spinraza) krijgen voor de behandeling van de spierziekte SMA (spinale spieratrofie) kunnen mogelijk verschijnselen ontstaan van een opeenhoping van hersenvocht. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).
Lees verder

Eu angelium
Het liefste had ik mijn leven gewijd aan het verkondigen van het evangelie. Evangelie komt van eu angelium en betekent blijde boodschap. Welke blijde boodschap?
Lees verder

Wissel in top MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen
Willem de Boer legt zijn functie neer als bestuursvoorzitter van het MC Slotervaart in Amsterdam. Hij wordt opgevolgd door bestuurslid Mariska Tichem. Verder stapt Marja Sleeuwenhoek uit het bestuur van MC IJsselmeerziekenhuizen.
Lees verder

Euthanasie op zon- en feestdagen
*nieuwe blogger* Een assistent interne belt om mevrouw F. over te dragen. De heldere en vitale 81-jarige was opgenomen met hartfalen en dat bleek te berusten op een mitralisklepprobleem. Gezien haar goede conditie werd toegewerkt naar een operatie.
Lees verder