De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 27 juli 2018

NIVEL: Met de COMPaZ-vragenlijst naar betere patiëntveiligheid in uw ziekenhuis

Met de COMPaZ-vragenlijst naar betere patiëntveiligheid in uw ziekenhuis
Met de COMPaZ-vragenlijst naar een betere patiëntveiligheidscultuur in uw ziekenhuis

Voor een ziekenhuis is het lastig om zelf inzicht te krijgen in de veiligheidscultuur. Het Nivel kan hierbij helpen. Met de digitale COMPaZ-vragenlijst kan het Nivel op anonieme wijze een veiligheidscultuurmeting voor u uitvoeren onder uw ziekenhuismedewerkers. Intern kunt u de resultaten inzetten bij het bespreken en verbeteren van de veiligheidscultuur. Extern kunt u deze gebruiken bij bijvoorbeeld (her)accreditatie-aanvragen en IGJ-gesprekken.

Lees verder

PROMs en PREMs: focus op betekenisgeving en bruikbaarheid
PROMs en PREMs: focus op betekenisgeving en bruikbaarheid

Tegenwoordig ligt de focus van gebruik van PROMs en PREMs op de gebruikswaarde van de informatie. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan klinische informatie of betrokken  bij het gesprek van de patiënt met de zorgverlener. Cruciaal voor de toekomst is het prioriteren en combineren van de verschillende doelen van metingen met PROMs en PREMs. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en Zorginstituut Nederland.

Lees verder

Toekomstverkenning van arbeidsmarkt voor verslavingsartsen
Toekomstverkenning van arbeidsmarkt voor verslavingsartsen

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende verslavingsartsen zijn, adviseert het Capaciteitsorgaan om vanaf 2020 jaarlijks 16 à 18 personen op te leiden tot verslavingsarts. Dit aantal ligt iets hoger dan de gemiddelde instroom van de afgelopen jaren. Het advies van het Capaciteitsorgaan is tot stand gekomen met behulp van onderzoek van het Nivel.

Lees verder