De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 12 juli 2018

Geslachtskeuze bij risico op dragerschap ter discussie

Geslachtskeuze bij risico op dragerschap ter discussie
Moet geslachtskeuze worden toegestaan in de Embryowet om dragerschap van ernstige geslachtsgebonden erfelijke aandoeningen te voorkomen? Over deze vraag wil minister Hugo de Jonge van VWS onderzoek laten uitvoeren.
Lees verder

Hiv-preventiepil PrEP voortaan vergoed
Mannen die seks hebben met mannen krijgen PrEP, een middel dat besmetting met hiv kan voorkomen, binnenkort vergoed. Dat is wel op proef.
Lees verder

Concentreren of verdunnen
Vanaf deze maand gaat de inspectie naleving van de nieuwe richtlijnen voor de intensive care (ic) controleren. Echt spectaculair kun je die nieuwe eisen aan ic-afdelingen trouwens niet noemen. Er moet overdag, ook in het weekend, een voldoende opgeleid medisch specialist volledig beschikbaar zijn.
Lees verder

Demp de slotgrachten!
Het Nederlandse zorglandschap verandert. Juist in de dunbevolkte noordelijke regio van ons land waar ik werk voelen we de noodzaak tot (de)centralisatie.
Lees verder

Machogeneeskunde
De geneeskunde in veel opzichten nog een mannenbolwerk. Met name in leidinggevende posities – zowel in de academie als in de kliniek – zijn mannen oververtegenwoordigd. Dat heeft nadelen. Het zorgaanbod is op maat van de man gesneden.
Lees verder

Afschaffen basisbeurs heeft geen effect op diversiteit geneeskundeopleiding
Het afschaffen van de basisbeurs in 2015 lijkt geen effect gehad te hebben op de diversiteit van geneeskundeopleidingen.
Lees verder

Aios kan ondanks huisartsentekort niet terug naar Friesland
Als een huisarts in opleiding eenmaal is geplaatst op één van de opleidingsinstituten in Nederland, dan is wisselen van plek niet meer mogelijk. Dat bevestigt Nettie Blankenstein, hoofd huisartsopleiding VUmc, namens de commissie uitvoering selectie en plaatsing van Huisartsopleiding Nederland.
Lees verder

Deal over duur medicijn tegen spierziekte SMA
Voor circa tachtig zeer jonge kinderen met de ernstige spierziekte SMA komt een peperduur medicijn vanaf 1 augustus in het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft een deal gesloten met fabrikant Biogen, waardoor dit voor 'een aanvaardbare prijs' kan.
Lees verder

Achterban steunt akkoorden huisartsenzorg en ggz
De onderhandelaarsakkoorden voor huisartsenzorg en ggz zijn definitief. De achterbannen van de onderhandelaars hebben hun fiat gegeven waardoor de hoofdlijnenakkoorden woensdag konden worden ondertekend.
Lees verder

Prenatale bloedtest voorspelt kans op hart- en vaatziekten
Vrouwen die afwijkende resultaten hebben bij prenatale biochemische screening lopen iets meer kans op hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd. Dit blijkt uit retrospectief cohortonderzoek van Joel Ray e.a. waarover zij in The BMJ schrijven.
Lees verder