De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

dinsdag 24 juli 2018

C’est le ton qui fait la musique

C'est le ton qui fait la musique
Tijdens zijn onderzoek met de echo, keek hij telkens erg bedenkelijk naar het scherm, wees op wat grauwgrijze gebieden en zei: "Jij hebt het laagste aantal follikels voor iemand van jou leeftijd dat ik ooit gezien heb, nog minder dan iemand die chemo heeft gehad. Jij hebt toch geen chemo gehad?!"
Lees verder

LHV zet goedgekeurde spelregels mededinging op rij
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft op een rijtje gezet in hoeverre huisartsen wel en niet samen mogen optrekken bij de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars. Aanleiding is de blijvende behoefte aan duidelijkheid over de grenzen van mededingingswetgeving bij de LHV-achterban. Toezichthouder ACM heeft meegekeken bij het opstellen van de 'mededingingsspelregels'.
Lees verder

Duurzaam of niet?
Sommige tattoos zijn net bonte kledingstukken. Je kunt ze alleen niet uittrekken. Aan een tattoo zit je duurzaam vast. Er komt een tijd dat badgasten mij zullen vragen: 'Waarom heb jij geen tattoo?'
Lees verder

1 procent zieken maakt 25 procent van kosten
1 procent van alle verzekerden is verantwoordelijk voor 25 procent van de zorgkosten die worden betaald via de Zorgverzekeringswet. De zorgkosten van deze groep van 174 duizend personen bedragen gemiddeld bijna 61 duizend euro per persoon.
Lees verder

'40 procent vrouwelijke co's last van intimidatie'
40 procent van de vrouwelijke coassistenten heeft weleens een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit een peiling onder coassistenten van het Facebook-forum Co-assistent confessions.
Lees verder

Studie naar sildenafil tegen groeivertraging foetus gestopt
Het Amsterdam UMC, locatie AMC, heeft een placebogecontroleerd, multicenter onderzoek naar de werking van sildenafil bij zwangeren met een groeivertraagde foetus gestaakt. Een tussentijdse analyse liet zien dat het middel mogelijk de kans op overlijden van de pasgeborene verhoogt.
Lees verder

Het snot voor de ogen
Ik ben getuige van de heldendaad van Steven Kruijswijk. Deze 'kopman' fietst zich letterlijk het snot voor de ogen. Sommige collega's zitten zelfs met gebroken ledematen op een fiets. Ziektewinst? Wat is dat?
Lees verder

ACM vraagtekens bij fusieplan grootste zbc's
Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) is er niet gerust op dat een fusie van de zelfstandige behandelcentra (zbc's) van Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics goed is voor de onderhandelingspositie van verzekeraars.
Lees verder

CT-scans bij kinderen hangen samen met later vaker hersentumor
Blijf voorzichtig met het maken van CT-scans bij kinderen, en gebruik een zo laag mogelijke dosis, aangezien er een verband is tussen deze diagnostiek en later ontstaan van hersentumoren. Of er sprake is van een causaal verband is niet zeker, blijkt uit retrospectief cohortonderzoek van Johanna Meulepas e.a. waarover zij rapporteren in Journal of the National Cancer Institute.
Lees verder

Tuchtcollege berispt arts voor euthanasie bij gevorderde dementie
Een specialist ouderengeneeskunde die voorjaar 2016 euthanasie verleende aan een diepdemente patiënte op basis van haar schriftelijke wilsverklaring is daarvoor dinsdag berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag.
Lees verder