De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 8 juni 2018

Gehandicaptenzorg: Kinderen laten oefenen om hun emoties te beheersen*

Kinderen laten oefenen om hun emoties te beheersen*
Gedragsproblemen van kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar verminderen is het doel van de nieuwe training Meer zelfcontrole, minder boos, waarvan een praktische handleiding is verschenen. Door de training verminderen gedragsproblemen doordat zowel de sociaal-cognitieve vaardigheden verbeteren als de relatie tussen leerling en begeleider. Ook leren kinderen hoe je vriendschappen krijgt en...
Lees verder

Flexibiliteit in de verstandelijk gehandicaptenzorg
"Driekwart van de begeleiders ken ik niet meer. Het zijn invallers, flexkrachten en wat dies meer zij. Nu de economie opveert, veren de vaste krachten vrolijk mee," schrijft Karin Bokhove, moeder van Kofi, die autisme en een verstandelijke beperking heeft.
Lees verder

Overleg over problemen in het passend onderwijs
Het gaat nog lang niet goed met passend onderwijs in Nederland, vinden leden van de Tweede Kamer. Zij luiden daarom de noodklok. Belangenbehartiger Iederin is blij met deze erkenning van de problemen. De organisatie wil de ervaringen van ouders en leraren verzamelen en delen bij overleg eind juni in de Tweede Kamer over passend onderwijs.
Lees verder

Structuur in het werk bij de zorgboerderij voor man met autisme*
Af en toe vragen mensen van een zorgboerderij mij om mee te denken. Een tijdje terug ging het over Marcel, een zachtaardige man met een verstandelijke beperking en autisme, die soms uit z'n slof schiet. Gedragskundige Hilde Zevenbergen beschrijft waarom hij vastloopt in zijn werk in de tuin. | Illustratie Josje van Koppen
Lees verder

Een veilige begrijpelijke wereld maken*
Reportage over Pergamijn, waar een autismeteam al twintig jaar werkt aan scholing van begeleiders op het gebied van autisme. En waar met behulp van Teacch de omgeving begrijpelijk en beïnvloedbaar wordt gemaakt voor cliënten.
Lees verder