De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 18 mei 2018

Meer klachten tegen huisartsen? Schijn bedriegt

Meer klachten tegen huisartsen? Schijn bedriegt
De berichtgeving over een forse stijging van het aantal klachten bij tuchtcolleges over huisartsen is op zijn minst misleidend te noemen. RTL Nieuws berichtte gisteren dat het aantal klachten bij medische tuchtcolleges in zes jaar met 33 procent is gestegen. Relatief gezien is er echter geen sprake van een duidelijke stijging.
Lees verder

Gereserveerde reacties op besluit Treant
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) noemt het besluit van Treant om de kinderafdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal te sluiten 'dramatisch'.
Lees verder

Geen 'zorgval' meer voor ouderen op wachtlijst
Zorgbehoevende ouderen die op de wachtlijst staan voor een plek in een verzorgingshuis zullen in de toekomst genoeg zorg thuis blijven krijgen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge toe.
Lees verder

Verhoogd risico stemmingstoornissen bij verstoring circadiane cycli
Dat verstoring van het circadiane ritme samengaat met een hoger risico op stemmingsstoornissen, is geen volstrekt nieuwe bevinding, maar het verband is zelden zo robuust aangetoond als in een grote studie door Laura Lyall e.a. die is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.
Lees verder

Technisch geneeskundigen opgenomen in BIG
Het beroep van de klinisch technoloog wordt definitief opgenomen in de Wet BIG. De technisch geneeskundige, zoals hij in de praktijk bekend is, mag vijf voorbehouden medische handelingen zelfstandig uitvoeren.
Lees verder

UMC Utrecht wil Zembla-journalist jaar weren
Journalist Ton van der Ham mag een jaar lang het UMC Utrecht niet binnen. De Zembla-verslaggever heeft een brief ontvangen van het ziekenhuis. Het umc vindt dat de journalist zich tijdens een lezing in april agressief heeft gedragen.
Lees verder

Gezeik
Ons gezin bestaat uit een man, een vrouw, een kind en twee poezen, Sammie en Loekie. Loekie woont al jaren bij ons. Een zwartoranje poes, een beetje schichtig, maar heel goed in het vangen van muizen en ratjes, die ze als dank voor onze liefde, volledig of als resterende organen op de deurmat legt.
Lees verder

Wondermedicijn
Bart, de arts-assistent gynaecologie, snottert zich van handdoekautomaat naar handdoekautomaat terwijl hij me rondleidt over de afdeling waar ik de volgende vier maanden zo'n beetje zal wonen. Ik ben vierentwintig, zit in mijn zesde jaar geneeskunde en doe mijn stages gynaecologie-verloskunde-pediatrie in het Sint-Jozef ziekenhuis in Turnhout (B).
Lees verder

EU-geld en experts in strijd tegen ebola in Congo
Om de uitbraak van het ebolavirus in Congo in te dammen maakt de Europese Commissie 1,5 miljoen euro vrij. Een vliegtuig met experts en medische apparatuur en benodigdheden wordt naar de getroffen gebieden gedirigeerd.
Lees verder

SEH-artsen bezorgd over steeds jongere GHB-gebruikers
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van GHB als partydrug onder jongeren. Volgens voorzitter Ties Eikendal van de NVSHA slikken steeds jongere kinderen GHB.
Lees verder