De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 17 mei 2018

Mag ik van u een wonder?

Mag ik van u een wonder?
Hoop is volgens Wikipedia de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden. Als arts komen we dat geregeld tegen. Hoop op de gespannen gezichten van de mensen in de gangen, in de wachtkamers, tegenover ons.
Lees verder

Hoe het (nog steeds) niet moet
Het heeft altijd iets makkelijks, achteraf je gelijk proberen te halen. Het is eigenlijk ook heel vervelend. Toch denk ik dat velen met mij niet verbaasd zijn over het rapport van de Ombudsman dat afgelopen maandag verscheen. In dat rapport, 'Zorgen voor burgers', staat wat veel collega's al weten en wat we, helaas, ook al zo'n beetje voorspeld hadden toen de grote transities van de ouderenzorg en jeugdzorg naar de gemeenten op stapel stonden.
Lees verder

Treant sluit kinderafdelingen in Stadskanaal en Hoogeveen
Vanwege een nijpend tekort aan kinderartsen wil Treant Zorggroep vanaf het najaar alle klinische verloskundige en klinische kindergeneeskunde zorg concentreren in Emmen.
Lees verder

Wilsonbekwaamheid niet altijd verstoorde rationaliteit
Om de wilsbekwaamheid te bepalen – wat doorgaans gebeurt volgens de criteria van Paul Appelbaum – is het soms raadzaam ook rekening te houden met veranderde waarden of emoties van de patiĆ«nt.
Lees verder

WHO zet experimenteel vaccin ebola in
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag de eerste vierduizend doses van een ebolavaccin naar Congo gestuurd. Het is de eerste keer dat het nieuwe experimentele vaccin wordt ingezet.
Lees verder

Praktijk huisartsen moet juist groter
Huisartsenorganisaties en hoogleraren roepen op tot verkleining van de huisartsenpraktijk. Maar paradoxaal genoeg zal dit de problemen van huisartsen juist vergroten. Ik pleit juist voor praktijkvergroting door praktijkverandering.
Lees verder

Hoofdlijnen
Het zal u niet zijn ontgaan: minister Bruins is met het veld een hoofdlijnenakkoord overeengekomen. Het veld, dat zijn u en ik en vooral de koepels door wie wij ons laten vertegenwoordigen
Lees verder

Fysiek veeleisend werk hangt samen met voortijdige sterfte
Bewegen is belangrijk voor de gezondheid, maar een fysiek veeleisend beroep heeft een tegengesteld effect. In ieder geval op mannen. Degenen met een zwaar beroep zouden juist in hun vrije tijd nog moeten sporten, denkt bewegingswetenschapper Pieter Coenen.
Lees verder

Eerder ect bij therapieresistente depressie
Ect is betrekkelijk snel kosteneffectief bij patiƫnten met een depressie die niet reageert op andere, meer gangbare behandelingen. Dat blijkt uit een studie in JAMA Psychiatry.
Lees verder

Effect immunotherapie mogelijk groter bij mannen
Het effect van immunotherapie bij kanker lijkt bij mannen groter dan bij vrouwen. Dat komt naar voren uit een meta-analyse van Fabio Conforti e.a. De resultaten staan in The Lancet Oncology.
Lees verder