De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 30 mei 2018

Bacteriofagen: klinisch onderzoek noodzakelijk

Bacteriofagen: klinisch onderzoek noodzakelijk
Er is te weinig kennis over hoe bacteriofagen werken in het menselijk lichaam om ze nu al bij infecties te kunnen gebruiken. Naast meer onderzoek zou ook aangepaste wet- en regelgeving nodig zijn om deze virussen in te kunnen zetten bij infecties in mensen. Tot die conclusie komt het RIVM, dat de huidige kennis over en ervaring met bacteriofagen in een rapport op een rijtje heeft gezet.
Lees verder

Een dokter die alleen maar praat
Ik praat veel met dokters. Het meest nog met mijn soortgenoten, de bedrijfsartsen. Die praten ook het meest van alle dokters. Met hun cliënten de werknemers, met hun opdrachtgevers de werkgevers.
Lees verder

Onderhandelingen cao voor umc's vastgelopen
Onderhandelingen over een nieuwe cao voor umc-personeel zijn maandagavond vastgelopen. De vier betrokken werknemersorganisaties beraden zich nu op vervolgstappen. Acties worden 'niet uitgesloten', aldus een woordvoerder van de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband).
Lees verder

Eis 18 maanden tegen huisarts vanwege ontucht
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 49-jarige huisarts uit Brunssum die seks had met een patiënte achttien maanden celstraf opgelegd krijgt.
Lees verder

Zorguitgaven namen toe in 2017
Vorig jaar werd in Nederland 97,5 miljard euro uitgegeven aan zorg in brede zin. Dat is 2 miljard euro meer dan een jaar eerder, maar de uitgavengroei bleef procentueel wel onder de groei van de economie.
Lees verder

Artsen verwachtten dat Skripals niet zouden overleven
'Toen we ontdekten dat het ging om zenuwgas, verwachtten we dat ze het niet zouden redden, al probeerden we al onze therapieën', vertelt intensivist Stephen Jukes.
Lees verder

Minister: geen oogje toe voor ic streekziekenhuis
Ook kleine streekziekenhuizen moeten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Ook al kan dat betekenen dat ze artsen voor de intensive care tekortkomen en dat die afdeling daar moet sluiten, vindt VWS-minister Bruno Bruins. Hij wil wel bekijken of er wel genoeg intensivisten beschikbaar zijn.
Lees verder

Onder curatele
De 'alliantie kwaliteit in de ggz' (AKWA) is een gezamenlijk besluit van vertegenwoordigers van alle partijen in de ggz en krijgt als kerntaken de (door)ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsstandaarden en kwaliteitsregistraties.
Lees verder

Huisarts wekt schijn onafhankelijk medisch deskundige
Een huisarts is bevriend met de voormalig echtgenote van klaagster, maar heeft met beiden geen behandelrelatie. Klaagster heeft in de echtscheidingsprocedure medische stukken overgelegd. De huisarts heeft een verklaring ingebracht waarin zij een 'vertaling' heeft gemaakt van het medisch jargon uit deze stukken.
Lees verder

Vroege endoveneuze ablatie bij veneus ulcus zinvol
Vroege veneuze ablatie bij patiënten met een veneus ulcus zorgt voor snellere genezing en langer wegblijven van ulcera. Dit blijkt uit een gerandomiseerde multicentertrial waarover Manjit Gohel e.a. in NEJM schrijven.
Lees verder