De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 5 april 2018

NHG: Vragen over Pre-expositie Profylaxe (PrEP) tijdens het spreekuur

Vragen over Pre-expositie Profylaxe (PrEP) tijdens het spreekuur
Huisartsen krijgen steeds vaker vragen over PrEP tijdens het spreekuur. PrEP, Pre-expositie Profylaxe, is een combinatie van de hiv-remmers Emtricitabine en Tenofovir disoproxil. In juli 2016 is PrEP in Europa geregistreerd voor de preventie van hiv. Informatie over PrEP zal worden opgenomen in de volgende versie van de NHG-Standaard Het soa-consult.
Lees verder

Herziene NHG-Behandelrichtlijn Gordelroos
De NHG-Behandelrichtlijn Gordelroos (voorheen: Farmacotherapeutische richtlijn Herpes zoster) is herzien. De herziene versie raadt preventief gebruik van antivirale middelen bij ouderen en mensen met ernstige initiƫle klachten niet langer aan.
Lees verder

Advies Gezondheidsraad: pneumokokken vaccinatie bij ouderen
De Gezondheidsraad heeft recent het advies uitgebracht om ouderen vanaf 60 jaar vaccinatie aan te bieden met het 23-valente pneumokokkenpolysacharidevaccin (PPV23, Pneumovax 23®) en deze vaccinatie elke 5 jaar te herhalen tot de leeftijd van 75 jaar. Deze vaccinatie voorkomt lang niet alle ziekte door pneumokokken, maar brengt ook nauwelijks risico's met zich mee en is kosteneffectief. De staatssecretaris van VWS zal later beslissen of hij het advies van de Gezondheidsraad overneemt en hoe dit eventueel uitgevoerd gaat worden. Ouderen kunnen echter nu al op uw spreekuur komen met de vraag of zij gevaccineerd kunnen worden.
Lees verder