De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 12 april 2018

Groningse huisarts start inloopspreekuur op zaterdag na sluiting hap

Groningse huisarts start inloopspreekuur op zaterdag na sluiting hap
Omdat de huisartsenpost in Winsum gesloten is, start huisarts Bob Meijer uit Warffum een inloopspreekuur op zaterdag, bedoeld voor dertienduizend patiënten uit de regio.
Lees verder

Verkoper crème maakt misbruik van naam artsen
De makers van een crème voor aandoeningen van de gewrichten en wervels mogen niet langer de namen van reumatologen gebruiken om de werking van het middel te onderbouwen. Dat heeft de Reclame Code Commissie (RCC) bepaald.
Lees verder

Boy Edgar postuum onderscheiden door Yad Vashem
Jazzmuzikant en arts Boy Edgar heeft dinsdag postuum een onderscheiding van het Yad Vashem-instituut gekregen. Onderzoekers van het instituut hebben vastgesteld dat de Amsterdamse arts minstens vijf kinderen aan een onderduikadres heeft geholpen tijdens de bezetting.
Lees verder

Advies taskforce: zorg moet leren uitgaan van context patiënt
Stop met denken in de eerste, tweede en derde lijn, plaats de patiënt nu eens echt centraal en regel ziekenhuiszorg vaker thuis of nabij huis. Dat is een kleine greep uit het advies 'De juiste zorg op de juiste plek, wie durft?' van een taskforce onder leiding van Bas van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg bij VWS. Dinsdag is het advies gepresenteerd.
Lees verder

Wachttijden geestelijke zorg nog te lang
Mensen met geestelijke problemen moeten nog steeds te lang wachten op hulp, ondanks herhaalde beloftes van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid dreigt met onder meer boetes als de branche dat probleem niet beter aanpakt.
Lees verder

Combinatie antidepressiva met gesprekstherapie is betere preventie
Patiënten met terugkerende depressieve klachten hebben baat bij preventieve cognitieve gesprektherapie als aanvulling op een onderhoudsbehandeling met antidepressiva. Dit concluderen professor Claudi Bockting, verbonden aan het AMC, en anderen in Lancet Psychiatry.
Lees verder

Onvergetelijke ontmoeting
Vorige maand was ik in het Magisch Centrum voor Medische Geschiedenis op Urk. Ik was als toehoorder aanwezig bij een Witness Seminar. Het idee is dat een aantal oudere medici in een groepsgesprek terugblikken op ontwikkelingen in hun vak die zij zelf meemaakten.
Lees verder

Antibiotica en zuurremmers geassocieerd met allergische aandoeningen
Baby's die in hun eerste zes maanden antibiotica of maagzuurremmers krijgen, hebben in de vijf jaar daarna vaker allergische aandoeningen dan andere kindjes. Dit blijkt uit retrospectief cohortonderzoek van Edward Mitre e.a. dat in JAMA Pediatrics verscheen.
Lees verder

Wat is dit voor gekkigheid?
Je hebt halve waarheden, leugens en statistieken, wordt wel gezegd. Ik moest eraan denken toen de Volkskrant afgelopen week het artikel publiceerde: 'Uitgaven ggz gestegen, crisisdiensten komen minder vaak in actie dan voorheen'. De strekking van het verhaal was dat het niet klopt dat de bezuinigingen op de ggz leiden tot een toenemende overlast van 'verwarde personen'.
Lees verder

Tijdloos
Aan coassistenten geef ik graag Het jaar 1901 van Louis Paul Boon te lezen, voor tijdens rustige diensten. Uit de gemeente- en politiearchieven van dat jaar diept Boon verhalen op over het leven in de Belgische fabrieksstad Aalst.
Lees verder

Hersentrauma geeft meer kans op dementie
Mensen die traumatisch hersenletsel hebben gehad, krijgen later vaker dementie dan gemiddeld. Dit blijkt uit een observationele cohortstudie waarover Jesse Fann e.a. in The Lancet Psychiatry schrijven.
Lees verder

'Promoveren doe je voor opleidingsplek, niet voor onderzoeksfunctie'
Promoveren is nuttig, voor jezelf en voor de maatschappij, want de meeste gepromoveerden krijgen uiteindelijk een baan in hun sector en besteden een groot deel van hun werktijd aan onderzoek. Maar binnen het wetenschapsgebied 'gezondheid' verloopt de carrière van gepromoveerden anders.
Lees verder

Ophef over tracking-pixels Facebook bij zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars Menzis en ONVZ stoppen onmiddellijk met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.
Lees verder

Ophef bij zorgverzekeraars over tracking-pixels Facebook
Zorgverzekeraars Menzis en ONVZ stoppen onmiddellijk met het gebruik van de zogeheten Facebook-pixel-plug-in, een functie op de website die surfgedrag naar Facebook stuurt. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.
Lees verder

Rijk koopt pand voor tijdelijk onderkomen EMA
Het Rijksvastgoedbedrijf koopt voor 42,8 miljoen euro het Spark-gebouw in Amsterdam-Sloterdijk, waar tijdelijk het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) onderdak krijgt, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Lees verder

Zembla: 'Pensioenfondsen investeren in omstreden geneesmiddelenfabrikant'
Pensioenfondsen van het zorgpersoneel, huisartsen en werknemers bij overheid en onderwijs beleggen in het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma dat in India 'roekeloos omgaat met mens en milieu'.
Lees verder

Datalek ontdekt bij West-Brabantse huisartsen
Een vertrouwelijk document van Huisartsenkring West-Brabant is sinds december voor iedereen toegankelijk geweest. Websitebezoekers konden onder andere wachtwoorden voor crisiscommunicatie en privénummers van artsen vinden.
Lees verder

OM Duitsland gaat natuurgenezer Ross vervolgen
Justitie in Krefeld gaat de Duitse natuurgenezer Klaus Ross (61) vervolgen. Het Duitse Openbaar Ministerie verwijt Ross driemaal dood door schuld.
Lees verder

Ruim 2000 klachten over zorgverzekeraars
In 2017 kreeg de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) 2246 klachten van verzekerden over hun verzekeraar. Dit waren er minder dan in het piekjaar 2016 (2913). De klachten en geschillen gaan vooral over de vergoeding van zorgkosten, het afsluiten of opzeggen van de verzekering en over de premiebetaling.
Lees verder

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten deal voor goedkopere geneesmiddelen
Zo'n zeventig Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars hopen dit jaar nog drie deals met farmaceuten te kunnen sluiten om goedkoper geneesmiddelen te kunnen inkopen. Een eerste overeenkomst was al tot stand gekomen, namelijk voor de geneesmiddelen nilotinib, dasatinib en bosutinib.
Lees verder