De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 14 maart 2018

Wakker tijdens je hersenoperatie

Wakker tijdens je hersenoperatie
Geopereerd worden aan je hersenen, terwijl je zelf volledig bij bewustzijn bent. Het klinkt als een afschuwelijke nachtmerrie, maar het gebeurt in Nederland tientallen keren per jaar. Waarom is het nodig om wakker te blijven tijdens zo'n operatie? En hoe is het om mee te maken?
Lees verder

Winnen we de oorlog tegen resistente bacteriën?
Als dé oplossing tegen resistente bacteriën worden tegenwoordig vaak bacteriofagen genoemd: dat zijn virussen die geen mensen ziek maken maar juist de bacteriën aanvallen waar mensen ziek van worden. Wetenschappers die onderzoek doen tegen resistentie twijfelen of deze bacteriofagen echt dé oplossing zijn. Zij gaan liever op zoek naar andere antibiotica, maar het is nog maar de vraag of ze die op tijd gaan vinden. De resistente bacteriën zijn in opkomst en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen gaat nog lang niet snel genoeg.
Lees verder

Bewust van ons brein
Deze week is het 'Brain Awareness Week', een jaarlijkse, wereldwijde campagne om mensen bewust te maken van de vooruitgang en opbrengst van hersenonderzoek. Wat gebeurt er allemaal in deze tak van wetenschap en waarom? NEMO Kennislink maakte een rondje langs Nederlandse herseninstituten voor een update.
Lees verder