De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 22 maart 2018

Parnassia Groep begint volledig digitale poli

 
Parnassia Groep begint volledig digitale poli
GGZ-instelling Parnassia Groep ontwikkelde een volledig digitale poli voor angst- en stemmingsklachten. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt niet meer plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen of een chatfunctie.
Lees verder

Accountant geeft verklaring af voor cultuur en gedrag
BDO heeft drie zorgorganisaties een assurance-rapport gegeven over cultuur en gedrag. De verklaring geeft zorgbestuurders zekerheid bij de verantwoording over cultuur en gedrag.
Lees verder

Minder dan 17 procent Nederlanders verbruikt 80 procent zorgkosten
Op jaarbasis is 16,9 procent procent van de Nederlanders met een zorgverzekering, goed voor 80 procent van de zorgkosten uit de Zorgverzekeringswet. Dat schrijft minister De Jonge van VWS aan de Tweede Kamer.
Lees verder

IJsselheem verwelkomt nieuwe leden in raad van toezicht
Zorgconcern IJsselheem heeft drie nieuwe leden in de raad van toezicht aangesteld.
Lees verder

Isala praat met kinderraad over ziekenhuiszorg
Isala in Zwolle start vanaf april een kinderraad. Kinderen kunnen dan meepraten en beslissen over de gang van zaken in het ziekenhuis.
Lees verder

Accountant richt vizier op cultuur en gedrag
Opmerkelijk, een accountant die het vizier richt op cultuur en veiligheid. Gisteren maakte BDO bekend dat drie zorgorganisaties een assurance-rapport hebben gekregen over gedrag en cultuur. Daarvoor is de interne cultuur grondig onder de loep genomen. Alle medewerkers hebben een vragenlijst gekregen over de beleving en 'intentioneel gedrag', dat is een voorspeller voor gedrag in de toekomst. Inzoomen op cultuur MSB Het onderzoek legt verschillen in cultuur en gedrag bloot binnen de organisatie. Bij landelijk werkende organisaties kan dat tussen regio's zijn. Ook is het mogelijk in te zoomen op locatie- of afdelingsniveau. Bij ziekenhuizen is het bijvoorbeeld mogelijk om eens apart te kijken naar het medisch specialistisch bedrijf. 'Vroeger hadden we gesprekken hierover met één bestuurder. Nu krijgen we met dit onderzoek informatie uit de hele organisatie of er bijvoorbeeld sprake is van een angstcultuur.' Verantwoording aan externe stakeholders Ook voor externe stakeholders als zorgverzekeraars of zorgkantoren kan het assurance-rapport van belang zijn, stelt Tagage. 'Horizontaal toezicht is gebaseerd op vertrouwen tussen verzekeraar en zorgaanbieder. Cultuur en gedrag is daarbij een issue. Ik kan me goed voorstellen dat verzekeraars in de toekomst alleen nog zaken doen met zorgorganisaties die een accountsverklaring cultuur en gedrag op zak hebben.' Hiërarchische cultuur of 'ad-hocratie' Het onderzoek maakt duidelijk wat voor type cultuur de organisatie heeft. BDO onderscheidt er vier. Een marktcultuur, waarin de klant altijd centraal staat. Een familiecultuur, waarin beslissingen laag in de organisatie worden genomen. Een 'ad-hocratie', een organisatie die snel en flexibel inspeelt op de omgeving. Een hiërarchische cultuur, waarbij de bedrijfstop het goede voorbeeld moet geven. 'Het is belangrijk dat zorgorganisaties hun cultuur afstemmen op hun visie. Als ze qua cultuur veel verschillen van wat ze graag zouden zijn, kunnen ze beleid initiëren om hun cultuur te veranderen.' Het onderzoek kost 10.000 euro. Ter vergelijk, een onderzoek naar medewerkerstevredenheid is al gauw 15.000 euro. 'Je kunt ons onderzoek ook heel goed combineren met een onderzoek naar medewerkerstevredenheid.
Lees verder

Specialisten kritiseren uitvoerbaarheid implantatenwet
De Federatie Medisch Specialisten maakt zich zorgen: het wetsvoorstel voor het landelijk implantatenregister houdt onvoldoende rekening met de belangen van patiënten en specialisten en zal de kwaliteit van zorg negatief beïnvloeden.
Lees verder

Farmaceuten keuren sluisplan Zorgverzekeraars Nederland af
Zorgverzekeraars Nederland wil dat minister Bruins op korte termijn meer dure geneesmiddelen in de sluis laat instromen. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt de oproep van ZN 'te kort door de bocht.'
Lees verder