De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

maandag 12 maart 2018

NVZ: Nieuwe wet mist aansluiting op gewenste ontwikkeling medezeggenschap

Nieuwe wet mist aansluiting op gewenste ontwikkeling medezeggenschap

De brancheorganisaties in de zorg – ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN – hebben stevige kritiek op het Wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018). Zorgorganisaties zetten in op een werkbare en werkzame medezeggenschap. De bedoeling van de medezeggenschap staat daarbij centraal en regelgeving zou ruimte moeten bieden aan nieuwe vormen van medezeggenschap en maatwerk. De voorgestelde Wmcz mist de aansluiting met de gevarieerde praktijk van de medezeggenschap.

Lees verder

NVZ steunt ook vervolgstap tegen tabaksfabrikanten

Ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen deden de afgelopen weken aangifte tegen vier tabaksfabrikanten. Afgelopen donderdag meldde het Openbaar Ministerie dat vervolging niet kansrijk is binnen de huidige wet- en regelgeving. Advocate Bénédicte Ficq stapt nu namens de brede coalitie van zorgverleners naar het Gerechtshof in Den Haag. De NVZ steunt ook deze vervolgstap.

Lees verder

Project 'Krachtige minoren' laat hbo-v beter aansluiten op ziekenhuispraktijk

De hbo-v moet opleiden tot verpleegkundigen die klaar zijn om in het ziekenhuis aan de slag te gaan. De NVZ startte daarom eind vorig jaar het project 'Krachtige minoren'. Het project levert minoren op die aansluiten op wat de ziekenhuizen verwachten van een gediplomeerde hbo-verpleegkundige.

Lees verder

Ziekenhuizen willen minder registreren

Het Diaconessenhuis uit Utrecht kondigde afgelopen week aan te stoppen met de aanlevering van 100 vrijwillige indicatoren. Vrijwel tegelijkertijd lieten Rotterdamse ziekenhuizen in een interview met het AD weten af te willen van de vele kwaliteitskeurmerken. In beide gevallen gaven de ziekenhuizen aan dat ze minder tijd willen besteden aan registraties, en meer tijd aan de patiëntenzorg. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft hier volledig begrip voor. De nadruk van kwaliteitsregistraties moet liggen op het bieden van inzicht en het verbeteren van de ziekenhuiszorg.

 

Lees verder