De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

dinsdag 13 maart 2018

Medicamenteuze behandeling van astma tijdens zwangerschap

Medicamenteuze behandeling van astma tijdens zwangerschap
Het is aan te bevelen een vrouw met astma die hiervoor medicatie gebruikt een preconceptioneel advies te geven. (NTvG)
Lees verder

Bespreek verhouding arts en apotheker bij euthanasie
Voor apothekers is veel minder duidelijk dat ook zij principiële bezwaren mogen hebben. Daarnaast zijn voor apothekers die dergelijke bezwaren tegen verstrekking van euthanatica niet hebben, de beroepsnormen onvoldoende duidelijk.(NTvG)
Lees verder

Veel polyfarmacie bij ouderen in thuiszorg
Bij bijna een kwart van de ouderen die thuiszorg krijgen, is sprake van buitensporige polyfarmacie enndash; het gebruik van 10 of meer verschillende medicijnen tegelijkertijd. Bijna 40% krijgt 5-9 middelen voorgeschreven.
Lees verder

Pensioenbelegger mengt zich in debat over kosten medicijnen
Een opmerkelijke stem in het debat over (te) dure medicijnen: pensioenbelegger PGGM ontwikkelt een beleggingsmodel waarin wordt meegenomen of medicijnen de samenleving niet te veel kosten. Als grote aandeelhouders zouden pensioenfondsen de fabrikanten van medicijnen kunnen bewegen om de prijzen te matigen, zo is de redenatie. Maar zorgeconomen reageren sceptisch.(fd)
Lees verder

Wat als medicatie die in Nederland op papier niet meer bestaat toch uitkomst biedt?
Utrechtse artsen lijken een medicijn te hebben gevonden tegen de ernstige ziekte PXE maar nu hun onderzoek bij patiënten is afgerond, blijkt het medicijn niet meer verkrijgbaar. Het middel is veertig jaar geleden op de markt gekomen tegen een hele andere aandoening, botontkalking, en de artsen ontdekten bij toeval dat het ook bij PXE-patiënten werkt. Maar omdat er inmiddels alternatieve...
Lees verder

BENU publiceert onderzoek naar Medicijnmonitor: 300 miljoen besparing mogelijk
Equalis heeft in opdracht van BENU onderzoek gedaan naar de impact van de BENU Medicijnmonitor op de zorgkosten van cliënten. In de Medicijnmonitor zijn interventies gedefinieerd, die de zorg voor cliënten verbeteren. In het onderzoek zijn we nagegaan in hoeverre deze interventies leiden tot besparingen op de farmaciekosten, ziekenhuis-kosten, huisartsenkosten en fysiotherapiekosten.
Lees verder

Column Carlo Schneider: LPG en medisch noodzakelijk
Heeft u wel eens doorgerekend hoeveel euri u meebetaalt aan de behandeling van uw clienten? De LPG is een bizar fenomeen. Het moet maar wederom gezegd worden dat de declaratiestructuur voor apotheekhoudend Nederland een gotspe is. (Apotheekkennisbank)
Lees verder