De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

maandag 19 maart 2018

'Huisarts kan hoge werkdruk amper aan'

'Huisarts kan hoge werkdruk amper aan'
Twee derde van de huisartsen in Nederland vindt de werkdruk te hoog. Daardoor staat de kwaliteit van de huisartsenzorg onder druk, meldt artsenorganisatie LHV op basis van onderzoek door Newcom Research.
Lees verder

Moeizame cao-onderhandelingen umc's vanwege nachtdiensten ouder personeel
De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is teleurgesteld door de voorstellen over nachtdiensten van oudere werknemers die de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft gedaan in een nieuwe ronde van de cao-onderhandelingen.
Lees verder

Groot nieuws voor u
Dit was de titel van (het Nieuwe Testament van) de Bijbel in omgangstaal, een Bijbelvertaling die de boodschap zo dicht mogelijk bij de lezer wilde brengen.
Lees verder

Psychiater Glenn Helberg tv-therapeut BN'ers
Psychiater Glenn Helberg start vanavond met een zesdelige tv-serie, The Therapist, waarin hij gesprekken voert met bekende Nederlanders. In deze eerste aflevering praat hij met Sylvana Simons.
Lees verder

Nieuwe website over Q-koorts
Twee stichtingen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor hulp aan Q-koortspatiënten hebben donderdag in Eindhoven samen een nieuwe internetpagina gelanceerd.
Lees verder

Een op de vijf kampt met slapeloosheid
Een op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampte in 2017 regelmatig met slaapproblemen, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.
Lees verder

Lage medicijnkosten, hoge personeelskosten
De kwaliteit van de zorg in Nederland is goed in vergelijking met andere rijke landen en zeker ten opzichte van de VS, waar de zorgkosten tweemaal hoger zijn. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Irene Papanicolas e.a. dat onlangs is gepubliceerd in JAMA.
Lees verder

'Knap gedaan, Beau!'
De afgelopen uitzending, waar 1 miljoen mensen naar hebben gekeken, verbleef Beau van Erven Dorens in een hospice. In 45 minuten schetst hij het beeld dat ik als dokter en als mens al veel langer koester.
Lees verder

Levenseindekliniek breidt nascholingsaanbod fors uit
Het Expertisecentrum Euthanasie van de Levenseindekliniek gaat in het hele land nascholingen aanbieden om artsen toe te rusten zelf een euthanasieverzoek op te pakken.
Lees verder

Uniek sporten bestaat niet in verkiezingsprogramma's
Juist voor mensen met een beperking, die meer zorg, aandacht, ondersteuning en hulp nodig hebben, bieden sport en bewegen de kans om gemotiveerd te leven. Tot mijn schrik staat dit onderwerp bij geen enkele partij op de agenda.
Lees verder

Minister bezorgd om 'poederzelfmoord' 19-jarige
Minister Hugo de Jonge vindt het 'heel zorgelijk' dat het zogeheten zelfmoordpoeder een eerste slachtoffer heeft gemaakt. Het is goed dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, zegt de vicepremier. Dat onderzoek moet ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij de zelfmoord van de 19-jarige Ximena.
Lees verder

Geneeskundestudenten hebben te weinig medicijnkennis
Het farmacologie- en farmacotherapieonderwijs van geneeskundeopleidingen in Europa moet beter; de studenten hebben onvoldoende kennis en vaardigheden om rationeel voor te schrijven. Dit blijkt uit onderzoek van David Brinkman waar hij donderdag 15 maart op is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Lees verder

Geen beul of galgenveld
In een interview op deze site met prof. Rinus Otte over het vooronderzoek naar vier artsen van wie de toetsingscommissie de euthanasie als onzorgvuldig had beoordeeld, verzucht deze op een gegeven moment: 'Waar zijn ze nou zo bang voor, we hebben toch geen beul meer en geen galgenveld?'
Lees verder

Inspectie ziet wel wat in 'spiegelen zonder advies'
Spiegelen zonder advies, dus het terugkoppelen van inspectiebevindingen zonder daarbij een oordeel te geven, lijkt een effectieve interventie. Dat stelde inspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en bijzonder hoogleraar Ian Leistikow in zijn oratie afgelopen vrijdag.
Lees verder

ME/CVS-advies: a brand new day?
Lukt het de Gezondheidsraad om de geloofsstrijd over ME/CVS – met een poldersausje – te neutraliseren? Het langverwachte advies is er! Of maakt de verwachtingsvolle stilte van de afgelopen maanden plaats voor nieuw gekissebis? Is dit hét document waar we in harmonie mee verder kunnen?
Lees verder

Ich freue mich auf meinen Tod
In Bachs composities kun je iets van een doodsverlangen vermoeden, maar dan als een Jenseitsmystik. Een verlangen naar wat ná de dood ligt. Dat gaat zo ver dat de levende afgunstig wordt op de gestorvenen.
Lees verder

Steeds minder tbc-patiënten in Nederland
Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar voor het eerst sinds de start van de metingen in 1950 gedaald tot onder de 800. Volgens gezondheidsinstituut RIVM ging het in totaal om 787 tbc-patiënten, 11 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar.
Lees verder

Patiënt komend jaar baas over medische gegevens
Het moet voor patiënten mogelijk zijn om al komend jaar hun eigen medische gegevens te beheren. Dat blijkt uit woorden van minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) deze maandag in de Volkskrant over de MedMij-plannen.
Lees verder

Ziekenhuis moet kaakchirurg weer toelaten
Een kaakchirurg van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam moet vanaf vandaag toegang krijgen tot het ziekenhuis zodat hij zijn werk kan hervatten. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de arts tegen het ziekenhuis had aangespannen.
Lees verder

Gezondheidsraad maakt draai over ME/CVS
Het nieuwe advies van de Gezondheidsraad over ME/CVS is flink veranderd ten opzichte van het advies over het chronischevermoeidheidssyndroom uit 2005. Zo staat er niet meer in dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is, en dat 'rust roest' de rode draad is bij het beleid. Ook gebruikt de commissie nu wel de afkorting ME die eerder werd vermeden.
Lees verder