De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 9 maart 2018

De Jonge wil extra steun voor vertrouwensartsen

De Jonge wil extra steun voor vertrouwensartsen
Vertrouwensartsen die bij Veilig Thuis werken, moeten bij complexe zaken rond vermoedens van kindermishandeling meer ondersteuning kunnen krijgen van experts. Dat wil VWS-minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor jeugdzorg, regelen.
Lees verder

Doe eens normaal, man
Een paar jaar geleden werd ik benaderd door een gerenommeerde museumconservator die een nog onbekend schilderij van Rembrandt had gevonden. De vrouw op het schilderij was erg mager en had opvallend gele ogen en de conservator vroeg zich af of zij ziek zou zijn geweest.
Lees verder

Meerjarig inkoopcontract voor DC Klinieken
Zilveren Kruis heeft een driejarig contract gesloten met DC Klinieken voor de inkoop van zorg. Het is volgens de zorgverzekeraar voor het eerst dat Zilveren Kruis een meerjarige overeenkomst sluit met een zbc.
Lees verder

Grenzeloos bereikbaar
'Het is mooi geweest. Vanavond maak ik er een eind aan. U hoeft niet te reageren. Het is mijn leven en mijn keus.'
Lees verder

Nooit meer treuren
Niet lachen: er is een nieuw beroep. Sinds 2017 officieel erkend: werkgelukdeskundige. Ik hoor het net op de radio. Echt waar. En eigenlijk: briljant plan; gat in de markt. Kunnen zo allemaal, hup, in het ziekenhuis aan het werk. Ik leg het uit.
Lees verder

Compassie
'We moeten als artsen onze blik verbreden naar existentiële zorg, naar welzijn: wat mensen voelen. Ik denk dat vrijwel alle artsen compassie hebben, maar het uiten ervan zit hem in details'
Lees verder

Weer stijging euthanasiemeldingen
In 2017 overleden 6585 mensen in Nederland door euthanasie. Dat is 4,4 procent van alle overlijdens in Nederland en een stijging van 8,11 procent ten opzichte van 2016, toen er 6091 euthanasiemeldingen binnenkwamen bij de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.
Lees verder

'Tekorten medicijnen door voorkeursbeleid'
Nederland heeft een van de grootste tekorten aan geneesmiddelen in heel Europa, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van apothekersorganisatie KNMP.
Lees verder

BIG-nummer verplicht vermelden komt dichterbij
Minister Bruins verwacht dat de regelgeving die nodig is om beroepsbeoefenaren te verplichten hun BIG-nummer te vermelden in het najaar van 2018 klaar is.
Lees verder

Geen grote aanpassingen wetswijziging BIG
Er lijken geen grote aanpassingen te komen in de wetswijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Minister Bruins voor Medische Zorg veegt een flink aantal van de kritiekpunten van onder meer de KNMG van tafel.
Lees verder

Web gezondheidsproblemen bij psychose ontward
Psychotische aandoeningen kenmerken zich door een complex geheel van verbanden tussen fysieke, gedragsmatige en cognitieve aspecten.
Lees verder

Vier onderzoeken OM naar 'onzorgvuldige' euthanasie
Het Openbaar Ministerie start in vier zaken die door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE's) in 2017 als onzorgvuldig zijn beoordeeld, een strafrechtelijk onderzoek. Het totaal aantal onzorgvuldig geachte euthanasiezaken in onderzoek komt daarmee op vijf.
Lees verder

Communicatie
Over het algemeen is communicatie binnen Defensie niet zo moeilijk. Als je meegaat op oefening, zeggen ze tegen jou als dokter ook gewoon: 'Zet die helm op je snufferd'.
Lees verder

Wéér minder ondraaglijk en uitzichtloos leed!
De cijfers over het aantal keren dat in 2017 euthanasie is verleend, zijn bekend. Het wordt tijd dat de berichtgeving daarover eens van toon verandert.
Lees verder

Pact moet zorg ouderen verbeteren
Minder eenzaamheid, goede thuiszorg en betere verpleeghuiszorg. Dat is de inzet van het Pact voor de Ouderenzorg dat VWS-minister Hugo de Jonge vandaag heeft gesloten met 35 partijen.
Lees verder

Bruins: extra toetsing EU-arts niet nodig
Dat sommige EU-landen geen waarschuwingssysteem over zorgverleners gebruiken, vormt geen aanleiding om extra eisen te stellen aan die zorgverleners als zij in Nederland willen werken. Dat vindt minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.
Lees verder

Cannabinoïde mogelijk effectief bij epilepsie
Kinderen met epilepsie die niet reageren op gebruikelijke medicatie, kunnen baat hebben bij een cannabisproduct. Dat blijkt uit een reviewartikel dat is verschenen in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
Lees verder

Bemiddeling in proefproces bevalling mislukt
Een bemiddelingspoging van de rechter in een proefproces van een hoogzwangere vrouw tegen ziekenhuis Bravis over haar wens om te bevallen onder regie van haar eigen verloskundige, is donderdag mislukt. De rechtbank in Breda zal daarom uiterlijk maandag uitspraak doen
Lees verder

Meer buitenlandse studenten geneeskunde
Het aantal buitenlandse geneeskundestudenten in Nederland groeit, net als het aantal buitenlandse studenten bij andere opleidingen.
Lees verder

Niet meer maagbloedingen na stop vergoeding PPI's
De maatregel om kortdurend gebruik van protonpompremmers (PPI's) niet meer te vergoeden, die in januari 2012 van kracht werd, heeft in de twee jaar na invoering niet geleid tot meer maagbloedingen.
Lees verder