De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 9 maart 2018

Abortuspil bij de huisarts: voor vrouwen én huisartsen beter

Abortuspil bij de huisarts: voor vrouwen én huisartsen beter
Opinie Verstrekking van de 'abortuspil' via de huisarts zou juist kunnen leiden tot betere zorg en minder ongewenste zwangerschappen, pareren huisarts/seksuoloog Peter Leusink en Ton Coenen, directeur Rutgers, de kritiek op een initiatiefwet van GroenLinks en PvdA.(Trouw)
Lees verder

Onderzoek Berenschot vooringenomen: Preferentiebeleid geen invloed op medicijntekorten
Het adviesbureau Berenschot stelt dat geneesmiddelentekorten relatief vaak voorkomen bij preferent aangewezen geneesmiddelen. Het rapport is opgesteld in opdracht van BOGIN, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en KNMP. Met het invoeren van het preferentiebeleid zijn de prijzen van merkloze geneesmiddelen met zoenrsquo;n 85% gedaald. Deze jaarlijkse besparing van zoenrsquo;n eneuro; 800...
Lees verder

ZN omarmt aanbeveling Berenschot om preferentiebeleid niet af te schaffen
ZN ziet dat tekorten voorkomen bij zowel generieke als merkgeneesmiddelen, ook voorafgaand aan de invoering van het preferentiebeleid. Sinds de invoering van het preferentiebeleid in 2008 zijn er miljarden bespaard op geneesmiddelen. Dat komt neer op circa 50 euro minder premie per verzekerde per jaar.
Lees verder

Het is wel degelijk mogelijk om excessief dure pillen juridisch aan te pakken
Er is een manier om via de wet iets te doen aan de excessief hoge prijzen die sommige farmaceuten vragen voor hun medicijnen.(Trouw)
Lees verder

Philips zet patiënt aan medicijn
Philips werkt in de Verenigde Staten mee aan twee programma's die zijn bedoeld om patiënten te bewegen hun medicijnen trouw en op de juiste wijze te gebruiken.
Lees verder

Bijna € 25 miljoen minder aan astma-COPD-medicatie
Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 voor eneuro; 315 miljoen aan inhalatiemedicatie voor toepassing bij astma en copd. Dat is bijna eneuro; 25 miljoen (7%) minder dan in 2016 en bijna eneuro; 50 miljoen minder dan in 2014. Twee spécialités die jarenlang de uitgaven top 10 domineerden, verliezen terrein. (SFK)
Lees verder

Huisarts opgepakt om illegale medicijnenhandel
Een huisarts uit Rotterdam is afgelopen week samen met een plaatsgenoot opgepakt vanwege illegale handel in medicijnen. Het gaat onder meer om kalmerende middelen, sterke pijnstillers en geneesmiddelen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
Lees verder