De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 15 februari 2018

NIVEL: Hoger risico op schade voor patiënt bij behandeling door meerdere specialismen

Hoger risico op schade voor patiënt bij behandeling door meerdere specialismen
Hoger risico op schade voor patiënt bij behandeling door meerdere specialismen

Er blijkt een samenhang te zijn tussen meerdere specialismen die betrokken zijn bij de behandeling van een patiënt en een hoger risico op potentieel vermijdbare zorggerelateerde schade, zo blijkt uit onderzoek door Rebecca Baines. Zij promoveert op 8 februari bij VUmc.

Betrokkenheid van meerdere specialismen bij de behandeling van een patiënt is vaak noodzakelijk en heeft als doel multidisciplinair de best passende zorg te leveren voor patiënten met complexe of meervoudige problemen.

Lees verder

Computersysteem kan artsen helpen met voorschrijven medicijnen
Promotie Opondo NIVEL

Veel ouderen lopen onnodig risico op complicaties en zelfs sterfte als gevolg van suboptimaal voorschrijven van geneesmiddelen, zo blijkt uit de literatuur. Onderzoeker Dedan Opondo onderzocht daarom in samenwerking met het NIVEL in hoeverre het computersysteem van de huisarts de veiligheid en effectiviteit van medicijnvoorschriften kan verbeteren. Hij promoveert op 13 februari aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Hartjes van Nederland
Hartjes van Nederland

Gisteren was het Valentijnsdag, de dag van de liefde! Overal waren hartjes te zien.  Maar hoe staat het eigenlijk met de hartjes van inwoners van Nederland?

Met behulp van NIVEL Zorgregistraties kan er worden gekeken hoe vaak een hartaandoening voorkomt bij de patiënten van de Nederlandse huisartspraktijk. Wil je zelf kijken hoe vaak een aandoening voor komt? Ga dan naar incidenties en prevalenties.

Lees verder