De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

maandag 5 februari 2018

Diana Gabriels ‘doet niets wat niet klopt’

Diana Gabriels 'doet niets wat niet klopt'
Vorige week publiceerde Medisch Contact een artikel over reclameregels omtrent plastische chirurgie. Volgens Diana Gabriels is er niets mis met de reclame en is het zelfs goed.
Lees verder

Inspectie mag vaker medisch dossier inzien
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt vaker het recht om medische gegevens van patiënten in te zien als haar toezichthoudende taak dat vereist. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Hugo de Jonge van VWS heeft ingediend.
Lees verder

Nachtrit
Afgelopen herfst kwamen we terug uit Marokko. Schiphol motregende. Vooraf hadden we een taxi geboekt naar huis. Vlak voor vertrek werd er van chauffeur gewisseld. Ik zag niet goed wie er achter het stuur plaatsnam. Het silhouet van een jonge kerel. We reden de nacht in.
Lees verder

'Patiënt moet uitslag direct kunnen zien'
Patiënten die dat willen, moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiëntenfederatie Nederland.
Lees verder

Jeugdzorg: praktijkondersteuner bevordert samenwerking huisarts en wijkteams
Uit de deze week verschenen evaluatie van de Jeugdwet door ZonMw, blijkt niet alleen dat van een effectief, nieuw jeugdstelsel nog geen sprake is, maar ook dat gemeenten huisartsen bij de totstandkoming daarvan ten onrechte vaker zien als knelpunt dan als partner.
Lees verder

Pia Dijkstra: Nabestaande laatste woord bij donatie
Als het door D66 voorgestelde donorsysteem wordt ingevoerd, kunnen nabestaanden net als nu altijd nog orgaandonatie tegenhouden. Dat schrijft Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Pia Dijkstra in een brief aan de Eerste Kamer.
Lees verder

Geslaagde eerste stap universeel griepvaccin
Yushen Du en anderen ontwierpen een griepvirus dat een kruisreactie uitlokt: dat is mogelijk een eerste stap naar een universeel vaccin. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Science.
Lees verder

'Competente arts geen optelsom van afgevinkte competenties'
Competentiegericht opleiden in de zorg voldoet niet langer. Dat betoogde gynaecoloog prof. dr. Pim Teunissen, bijzonder hoogleraar 'Werkplekleren in de Gezondheidszorg' aan de Universiteit Maastricht, vrijdag in zijn oratie.
Lees verder

Een schimmig verhaal
Joost Zaat, huisarts, voorheen werkzaam bij de hoofdredactie van H&W en NTvG, zegt in de Volkskrant van 17 november over de griepvaccinatie: 'In ziekenhuizen wordt influenza nergens goed geregistreerd.
Lees verder

Acht van elf Turkse artsen TTB nog vast
Drie bestuursleden van de Turkse artsenorganisatie TTB zijn vrijdag vrijgelaten. De overige acht artsen zitten nog vast. Het bestuur van de artsenvereniging was een week geleden opgepakt, nadat ze zich hadden uitgesproken tegen de Turkse operatie in Noord-Syrië.
Lees verder

Bestuur Turkse artsenorganisatie weer vrij
Alle elf bestuursleden van Turkse artsenorganisatie zijn vrijgelaten. Vrijdag waren al drie artsen vrijgelaten, maandag volgen de overige acht, onder wie de voorzitter. Het bestuur van artsenvereniging TTB een week geleden opgepakt nadat ze zich hadden uitgesproken tegen de Turkse operatie in Noord-Syrië.
Lees verder

Uitslagen
Als je met een bepaalde uitslag kwam die niet paste bij wat je verwacht had, zei mijn opleider Oosterhuis, voor wie ik grote bewondering had, vaak: 'Mmmmm (zo begon hij altijd als hij iets ging zeggen wat hij belangrijk vond), het is aanvullend onderzoek.'
Lees verder

KNMG: 'Meer helderheid over rol artsen bij orgaandonatie'
Pia Dijkstra heeft meer duidelijkheid voor artsen gecreëerd over haar wetsvoorstel rond orgaandonatie, vindt artsenfederatie KNMG. De onduidelijkheid rond de positie van nabestaanden is weg, en een groot deel van de onduidelijkheid over de vergewisplicht van artsen, aldus de KNMG.
Lees verder

Ik zie haar nog lopen in haar paarse pyjama
Ondanks de vele opnames en de enorme angst voor longkanker, was het eerste wat ze deed op het moment dat ze voldoende opgeknapt was, een wandeling naar de lift maken. Daartegenover zat, toen kon dat nog, het rookhok voor patiënten. Ik kon het alleen maar aanschouwen en voelde me enorm machteloos.
Lees verder

Altijd dokter?
Plots wordt naast ons aan de overkant van het gangpad een jonge vent van een jaar of 20 lijkbleek en onwel. Ik had ze eerder al begroet en ze hadden verteld dat hij op weg was naar een volleybaltoernooi in Duitsland. Hij gaat onderuit en zijn moeder is in paniek.
Lees verder

Inspectie laat verscherpt toezicht Treant los
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) acht het niet langer nodig om de Treant-ziekenhuizen verscherpt te controleren. Het bijna twee jaar geleden ingestelde intensievere toezicht is beëindigd.
Lees verder

Plannen voor abortuskliniek Den Bosch
Het ministerie van VWS verwacht deze maand een vergunningaanvraag te ontvangen van een partij die een abortuskliniek in Den Bosch wil openen. Onduidelijk is nog wie achter de vergunningaanvraag zit
Lees verder

Antikernwapenartsen bezorgd over kernbeleid Trump
Het nieuwe nucleaire beleid van de Noord-Amerikaanse president Donald Trump vergroot de kans op een kernwapenoorlog. Dat stelt de NVMP, de artsenorganisatie die zich sterk maakt voor een kernwapenvrije wereld. De NVMP roept de Nederlandse regering op invulling te geven aan de toezegging in het regeerakkoord om zich hier actief voor in te zetten.
Lees verder

Turnarts krijgt opnieuw zware straf
Voormalig olympisch turnarts van de Verenigde Staten Larry Nassar is door een rechtbank in Michigan opnieuw tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld, van 40 tot 125 jaar. Ook nu wegens seksueel misbruik van meisjes bij sportlessen.
Lees verder

Petitie tegen verkoop UAD-geneesmiddelen bij supermarkt
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil dat supermarktketen Albert Heijn stopt met de verkoop van geneesmiddelen die uitsluitend via apotheker of drogist (UAD) verkrijgbaar mogen zijn. Het IVM roept onder andere artsen op een petitie hiervoor te ondertekenen.
Lees verder