De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

woensdag 24 januari 2018

Provinciale huisartsen gezocht

Provinciale huisartsen gezocht
Ik voelde laatst plaatsvervangende schaamte voor mijn eigen generatie toen ik las dat de huisarts van Balk al vijf jaar geleden met pensioen had gemoeten. Helaas is er onder mijn 'peers' vanwege de werkdruk in de provincie geen opvolger te vinden.
Lees verder

Risico gezondheidsschade bij 13 procent patiënten zbc's
13 procent van de patiënten die in zelfstandige klinieken zijn behandeld, hebben hierbij mogelijk risico gelopen op zorggerelateerde schade. Er hapert geregeld iets in de preoperatieve screening en door patiënten gemelde complicaties zijn niet altijd terug te vinden in het dossier.
Lees verder

Minder bijwerkingen door farmacogenetica
Farmacogenetische kennis inzetten kan het aantal klinisch relevante bijwerkingen van geneesmiddelen verminderen. In het LUMC kunnen patiënten van de klinische genetica daarvoor hun gegevens al in hun dossier laten opnemen. Groot Europees onderzoek moet aantonen hoe effectief en kosteneffectief screenen van genetische varianten is.
Lees verder

Privékliniek krijgt dwangsom opgelegd
De Reinaert Kliniek in Maastricht moet 1000 euro boete per week gaan betalen als het niet op acht punten verbeteringen treft. Dat maakt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd bekend.
Lees verder

Artsen en zorgverzekeraars willen prijskaartje bij kwaliteitskader spoedzorg
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Zorgverzekeraars Nederland willen weten welk prijskaartje er hangt aan het kwaliteitskader voor spoedzorg. Ook is de FMS het nog niet eens over normen voor de inzet van diverse medisch specialisten binnen de SEH.
Lees verder

Patiëntenfederatie: Zorg krijgen van de gemeente lastig
Het is voor veel mensen moeilijk om toegang tot zorg of ondersteuning van de gemeente te krijgen. Het aanvragen ervan is voor veel mensen een frustrerend proces en als het dan is gelukt, is het vaak niet op tijd of niet goed genoeg passend bij de situatie. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Patiëntenfederatie Nederland.
Lees verder

De naald
Vanavond is de buitenring mijn deel, van Edam/Volendam tot en met Schiphol: je moet van autorijden houden. De marechaussée op Schiphol belt ons meestal over verwarde of beschonken mensen die van het vliegtuig zijn gezet of op Schiphol problemen hebben veroorzaakt.
Lees verder

Tientallen aiossen in BIG-register doorgehaald
Bijna zestig aiossen zijn per 1 januari bij de recente opschoning uit het BIG-register geschrapt. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft ze daarom ook doorgehaald.
Lees verder

Cosmetische klinieken hebben lak aan reclameregels
Gratis consulten, stuntacties en tijdelijke prijsverlagingen voor cosmetische chirurgische ingrepen: het is niet de bedoeling, maar het gebeurt wel.
Lees verder

Buideltijd verlengen goed voor te vroeg geborene
Huid-op-huidcontact met de ouders helpt te vroeg geboren baby's bij hun ontwikkeling.
Lees verder

Eindelijk een scan
Als fervente en frequente treinreiziger word ik regelmatig blootgesteld aan gesprekken die ik helemaal niet wil horen. Het aantal relaties dat ik per telefoon achteloos 's avonds laat heb horen uitmaken, is niet meer te tellen.
Lees verder

Hormoonhuishouding en beloningssysteem obese patiënten herstellen na dieet
Bij obese patiënten is zowel de hormoonhuishouding als het beloningssysteem verstoord, maar dit kan met een streng dieet al binnen één week verbeteren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van internist Sigridur Jakobsdottir (VUmc) dat zij afgelopen vrijdag verdedigde.
Lees verder

Behandeling met protonentherapie gestart in Groningen
In het UMCG zijn maandag de eerste patiënten met protonentherapie behandeld. Het Groningse ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de nieuwe stralingsbehandeling aanbiedt.
Lees verder

Klaagmuur
Mijn patiënte en haar man komen 25 minuten te laat de kliniek binnen wandelen, nog met de Starbucks-kop koffie in de hand, zonnebril op het voorhoofd, absoluut niet urgent; informatie over het plaatsen van een spiraal.
Lees verder

Eerste Kamer akkoord met wetten dwangzorg
De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetten rond dwangzorg. De Senaatsfracties die kritisch stonden tegen het doorbreken van het medisch beroepsgeheim dat de nieuwe Wet forensische zorg mogelijk maakt, blijken gerustgesteld door een toezegging van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om te kijken naar alternatieven voor toepassing van dit middel.
Lees verder

Gezondheidsraad: 'Strenger beleid nodig tegen luchtverontreiniging'
Om gezondheidswinst te boeken zou de Nederlandse overheid niet alleen strengere grenswaarden voor luchtverontreiniging moeten aanhouden dan Europa, maar ook dan de Wereldgezondheidsorganisatie, schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies.
Lees verder

Minister Bruins steunt opleiding tropenarts niet
Ziekenhuizen die artsen opleiden tot tropenarts, hoeven niet op opleidingsgeld van het ministerie van VWS te rekenen. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins laat na Kamervragen weten dat hij zich geen zorgen maakt over het verdwijnen van opleidingsplekken.
Lees verder

De avond van 16 januari
Het achtuurjournaal had een rampzalige uitwerking. Het begon met het malheureuze nieuws dat de zanger van de wereldhit 'Oh Happy Day' overleden was. De gospel was het liedje van mijn overleden vader en mij.
Lees verder

Acibadem vindt meer artsen
Het Turkse ziekenhuis Acibadem heeft inmiddels zestien medisch specialisten aan zich weten te binden. Zij vertegenwoordigen op dit moment acht specialismen, maar het ziekenhuis streeft er nog steeds naar om meer specialismen in huis te hebben.
Lees verder

Aanzuigende werking?
Bij het schrijven van blogs treedt hetzelfde verschijnsel op als ooit met het schrijven in mijn dagboek. Het dwangmatig alles moeten opschrijven en er steeds weer op terug te komen.
Lees verder