De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

vrijdag 19 januari 2018

NIVEL: Griepepidemie in Nederland

Griepepidemie in Nederland
Griepepidemie in Nederland

Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 69 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts en werd in neus- en keelmonsters van deze patiënten griepvirussen en verkoudheidsvirussen aangetoond. Vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar komen bij de huisarts met griepachtige klachten. Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance uitgevoerd door het NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC en RIVM)

Lees verder

Monitoren van bijwerkingen van medicijnen bij plasproblemen
Monitoren van bijwerkingen van medicijnen bij plasproblemen

Zaterdag 20 januari is het Nationale Bekkenbodemdag. Het NIVEL en Bijwerkingencentrum Lareb gaan de werking en bijwerkingen van medicijnen bij plasklachten monitoren en vergelijken met andere behandelingen. Dit om de behandeling voor patiënten te verbeteren en beter aan te laten sluiten bij de patiënt.

Problemen met de bekkenbodem kunnen leiden tot klachten als urine-incontinentie of vaak plassen. In 2016 hadden 21 op de 1000 mensen tenminste één keer contact met de huisarts voor deze klachten. 16% van deze mensen kreeg hiervoor een geneesmiddel voorgeschreven.

Lees verder

Mensen met een verstandelijke beperking wonen fijner als ze zelf kiezen
Mensen met een verstandelijke beperking wonen fijner als ze zelf kiezen

Mensen met een verstandelijke beperking die zelf kiezen waar ze wonen en met wie ze wonen, voelen zich vaker prettig in hun woning. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL bij ruim 430 mensen met een verstandelijke beperking. Begeleiders en naasten kunnen stimuleren dat mensen zelf of samen met anderen een woning uitkiezen.  

Lees verder