De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

zondag 21 januari 2018

Leids ziekenhuis gaat dna-informatie van patiënt delen, dit kan de werking van medicijnen verbeteren

Leids ziekenhuis gaat dna-informatie van patiënt delen, dit kan de werking van medicijnen verbeteren
Hoe patiënten geneesmiddelen afbreken hangt mede af van genetische aanleg. Kennis van die dna-variaties kan voorkomen dat mensen problemen krijgen door een mismatch. Daarom wordt die informatie gedeeld. (Volkskrant)
Lees verder

De nieuwe uitdagers van big farma
Lang leek het big farma-bolwerk onkwetsbaar voor disruptie, maar die tijd lijkt voorbij. Ergernis over hoge prijzen en nieuwe technologie zet de positie van de grote bedrijven onder druk: vijf portretten van Nederlandse nieuwkomers in farmaland.(FD)
Lees verder

Gebruik benzodiazepines vorig jaar verder afgenomen
Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 opnieuw minder benzodiazepines dan het jaar daarvoor. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) is de hoeveelheid met drie miljoen, bijna 2%, gedaald tot 161,5 miljoen. De hoeveelheid die voor rekening van de zorgverzekeraar komt, is opnieuw toegenomen. (SFK)
Lees verder

Geneesmiddelinformatie en e-health; Wat wil de patiënt?
Tijdens de E-healthweek op dinsdag 23 januari organiseren Stichting Kijksluiter en Stichting Health Base een bijeenkomst voor patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en andere geïnteresseerden over de beschikbaarheid van geneesmiddelinformatie. Deze bijeenkomst vindt plaats bij JOINN! in Houten van 12:00 tot 14:30.
Lees verder

Nieuwe medicijnen zijn tumorzoekers
Vanuit het Meander MC, VUMC en Radboudumc wordt onderzoek gedaan naar verbetering van uitgezaaid prostaatkanker. Ziekenhuisapothekers Dr. Rogier Lange (Meander MC) en Dr. Rob ter Heine (Radboudumc) lichtten afgelopen week toe hoe apothekers kunnen bijdragen om de behandeling van uitgezaaid prostaatkanker te verbeteren.(Elsevier)
Lees verder

Zes baby's overleden in ziekenhuis Paramaribo door infectie; Apotheek neemt bereiding over
Uit een voorlopig onderzoek van het ziekenhuis is gebleken dat de bacterie via medicijnen de kinderen heeft besmet. Naar aanleiding van deze conclusie heeft het ziekenhuis de medicijnbereiding direct laten overnemen door de apotheek.
Lees verder

ASCO prostaat-, blaas- en nierkanker Review
Op 22 februari organiseert OncologyForum een review van het ASCO congres over prostaat-, blaas- en nierkanker op diverse locaties in Nederland. Schrijf in.
Lees verder