De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

vrijdag 12 januari 2018

Informatief en gezond Nieuwjaar | Voorlopige jaarcijfers | Debat Eerste Kamer ADR  | Laatste column Djuna | Nieuwe stijl NTS-voertuigen

Algemene nieuwsbrief januari 2018

We pakken de draad weer op!

Deze nieuwsbrief hebben jullie al een tijdje niet meer ontvangen, maar we gaan 'm weer nieuw leven inblazen. Zo brengen we jullie weer regelmatig op de hoogte van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen, spannende columns en mooie verhalen. We wensen je een informatief en gezond 2018!
 

Voorlopige jaarcijfers

In het afgelopen jaar stonden 244 mensen na overlijden één of meerdere organen af voor transplantatie. Dat is 4% meer dan in 2016. Hoewel het aantal transplantaties met organen van overleden donoren steeg (plus 2 procent van 689 naar 705), nam ook wachtlijst voor een orgaantransplantatie toe met 4 procent. Per 1 januari 2018 wachten 1.115 mensen op een orgaantransplantatie. Een jaar eerder waren dat er 1.071.
Lees meer

Column: Blijven bewegen

'Omgaan met een levensbedreigende ziekte heeft niets te maken met vechten' schrijft ontvanger van donorlongen Djuna. 'Het gaat erom te blijven kijken en te blijven bewegen...'.
Lees Djuna's column. Haar laatste helaas. Want na meer dan 5 jaar schitterende columns stopt Djuna met schrijven voor ons en gaat ze door met de rest van haar leven. Dank je Djuna!
Column Djuna

In aanloop naar de stemming over het ADR

Al in 2012 diende D66 een voorstel in tot wijziging van de Wet op de Orgaandonatie (WOD). In september 2016 werd het wetsvoorstel op het nippertje aangenomen door de Tweede Kamer met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen.
In de tussenliggende periode van ruim vijf jaar zijn heel veel vragen beantwoord, is onderzoek gedaan en zijn er veel deskundigen geraadpleegd. 

Op 30 januari 2018 vindt nu na vele vragenrondes het slotdebat over de wetswijziging naar Actieve Donorregistratie (ADR) plaats. Het is de verwachting dat de Eerste Kamer kort daarop stemt over dit nieuwe systeem. We wachten in spanning af en bereiden ons voor op beide scenario's.

Via de onderstaande button kun je alles lezen wat er op de website van de Eerste kamer staat over het ADR; het wetsvoorstel zelf, kamerstukken en alle beantwoorde kamervragen. 
Link naar de Eerste Kamer

Nieuwe huisstijl voor NTS voertuigen

Sinds vorig jaar hebben de voertuigen die in Nederland gebruikt worden voor orgaandonatie en transplantatie een nieuw uiterlijk. Door veranderde wet- en regelgeving is het belangrijk dat de bussen en stationwagons van onze vervoerders Witte Kruis Transplant en Medical Transport Nijmegen duidelijk anders zijn dan ambulancevoertuigen. 
 
Lees het hele artikel
info@transplantatiestichting.nl
Postbus 2304  |  Plesmanlaan 100
2301 CH Leiden   |  2332 CB Leiden
Twitter
Facebook
YouTube
Meld je af voor de NTS nieuwsbrieven