De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht.

donderdag 25 januari 2018

Gehandicaptenzorg: Verbinden met ouders in de zorg voor hun kind

Verbinden met ouders in de zorg voor hun kind
De zorgprofessional is het nieuwe puzzelstukje in de driehoek ouder-cliënt-begeleider. Je voegt in als derde en vormt samen met ouders een basis die hopelijk solide genoeg is om de top, de cliënt te dragen. Zo vatte Chiel Egberts de Driehoekskunde samen op de Klik-studiedag, waar veel praktijkvoorbeelden van de dikwijls spaaklopende samenwerking met ouders in de verstandelijk gehandicaptenzorg...
Lees verder

Wat kunnen en mogen vrijwilligers doen in de zorgverlening?
Wat mogen vrijwilligers wel en niet doen als het om zorghandelingen gaat? Wie is daarvoor aansprakelijk? Kennisorganisatie Vilans en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland geven in de notitie 'Grenzen verkennen' antwoord op vragen over vrijwilligers in onder meer de gehandicaptenzorg. Zo lees je ook wat je kunt doen als er problemen en conflicten ontstaan en hoe deze te voorkomen zijn.
Lees verder

Blog Kofi: onrust bewoners bij storm in de lucht
Karin Bokhove is zelf sceptisch over de hogere invloeden op ons gemoed. Toch ziet ze op een stormachtige dag opvallend veel onrust bij de bewoners van de instelling waar haar zoon Kofi verblijft, die autisme en een verstandelijke beperking heeft. Zwetende, puffende en trillende begeleiders vliegen door de gangen na de ene en de andere noodoproep op hun portofoons.
Lees verder

Nieuwe indeling van functies in de gehandicaptenzorg
Per 1 april worden functies binnen de gehandicaptenzorg op een andere manier ingedeeld. Met de FWG Gehandicaptenzorg krijgt de sector een vereenvoudigde manier van functies indelen. Iedereen die werkzaam is in de gehandicaptenzorg heeft dan snel inzicht in de verschillen tussen de niveaus.
Lees verder

Zorgorganisaties gaan gezamenlijk leerpakketten ontwikkelen
De komende twee jaar gaan organisaties in de gehandicaptenzorg digitale leerpakketten ontwikkelen voor hun medewerkers, vrijwilligers en verwanten van cliënten. Hiervoor is half januari de VGN Academie opgericht. Het doel is kennis te delen en zorggeld te besparen. Het leren gebeurt veelal tijdens het werk en in teams.
Lees verder