De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

vrijdag 12 januari 2018

Foto’s van de keizersnede: in Groningen mag het

Foto's van de keizersnede: in Groningen mag het
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) laat fotografen toe in de operatiekamer tijdens keizersnedes. Het ziekenhuis, met vestigingen in Delfzijl en Winschoten, wilde kijken of het patiënten tegemoet kon komen die graag eigen foto's willen hebben van een geboorte.
Lees verder

De laatste
Lees verder

Slecht voorbereid op reis
70 procent van de Nederlanders gaat slecht voorbereid op reis, blijkt uit onderzoek van bureau NBTC-NIPO. Nu hoopte ik dat het hier een vergeten onderbroek of tandenborstel zou betreffen. Die valt immers meestal wel ergens anders aan te schaffen. Helaas blijkt het in de praktijk vaak om de veiligheid van het desbetreffende land en de eventueel benodigde vaccinaties te gaan.
Lees verder

Huisarts Tack 'overdonderd' door reacties open brief
Overdonderd. Zo voelt huisarts Marloes Tack zich na alle reacties die ze kreeg op haar open brief over de bureaucratische rompslomp waar ze tegenaan loopt. Ze is hoopvol dat de combinatie van nieuwe bewindslieden plus de toenemende weerstand onder artsen tegen de registratiedruk voldoende is om een verandering in gang te zetten.
Lees verder

Iets meer donoren na overlijden
Het aantal mensen dat na overlijden organen of weefsel heeft afgestaan voor transplantatie is vorig jaar iets gestegen. In totaal ging het om 244 mensen, 4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) donderdag bekend.
Lees verder

Dick Swaab vraagt zaaddonoren geheimhouding te heroverwegen
Hersenonderzoeker Dick Swaab vraagt mannen die in het verleden anoniem sperma hebben gedoneerd, hun geheimhouding te heroverwegen. Zijn verklaring is gepubliceerd op de website van Ester de Lau, een kind dat verwekt is via kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID). De vader van Dick Swaab, Leo Swaab, voerde deze behandeling uit.
Lees verder

Levenseindekliniek ziet vraag naar euthanasie stijgen
De Levenseindekliniek heeft vorig jaar bijna 2500 aanvragen voor euthanasie ontvangen. Dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van 2016. Er werden 747 hulpvragen ingewilligd, een toename van zo'n 50 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Lees verder

Stichting vecht lagere uitbetaling zonder contract aan
De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze wil via een proefproces voor elkaar krijgen dat zorgaanbieders meer kosten vergoed krijgen van zorgverzekeraars waar ze geen contract mee hebben gesloten. De Stichting heeft de twee zorgverzekeraars VGZ en Menzis voor de rechter gedaagd omdat zij volgens de stichting de Zorgverzekeringswet overtreden.
Lees verder

ABP stapt uit tabak en kernwapens
Pensioenfonds ABP doet geen investeringen meer in tabak en kernwapens. Volgens het fonds is dit besluit genomen na overleg met deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties. Binnen een jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 3,3 miljard euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.
Lees verder

18 duizend artsen doorgehaald in BIG-register
Nederland telt nu ongeveer 18 duizend minder artsen met een BIG-registratie dan vorig jaar. Dit laat een woordvoerder van het Centraal Informatiepunt Beroepen in de Gezondheidszorg (CIBG) weten. Het is het gevolg van de nieuwe eisen voor herregistratie van basisartsen die per 1 januari van dit jaar gelden. De cijfers zijn nog niet definitief.
Lees verder

Doorstart voor abortuskliniek in Amsterdam
De voormalige CASA-abortuskliniek in Amsterdam, die op 5 december sloot, maakt een doorstart. Abortuskliniek Bloemenhove uit Heemstede neemt de kliniek op de Sarphatistraat over, zo bevestigt CASA-curator Marc Udink berichtgeving uit Het Parool.
Lees verder

KNMG wil opheldering van Bij1-kandidaat
De KNMG wil dat er duidelijkheid komt over de vraag of Bij1-kandidaat Cailin Kuit zich ten onrechte voordoet als arts. De organisatie roept haar op openheid van zaken te geven.
Lees verder

Afspraken over veiligheid patiëntengegevens: niet voor ons?
Ben ik in overtreding? Ik vrees van wel. Hoezo dan? De leverancier van ons elektronisch patiëntendossier weigert de zogeheten bewerkersovereenkomst te tekenen. Gelukkig verkeer ik in goed gezelschap, omdat de leverancier dit bij al zijn klanten weigert te doen. Daarom mijn oproep.
Lees verder

Breed pleidooi voor behoud tropenarts
De KNMG, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en ziekenhuizen pleiten voor het behoud van de arts internationale gezondheidszorg en tropenkunde (AIGT, voorheen tropenarts). Omdat structurele financiering uitblijft, is de opleiding op een aantal plekken verdwenen.
Lees verder

Verzekeringsartsen willen weer met UWV praten
De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is bereid weer met het UWV verder te praten over een oplossing voor het tekort aan verzekeringsartsen bij de uitkeringsinstantie. De vakvereniging voor UWV-verzekeringsartsen Novag stelt zich iets terughoudender op.
Lees verder

Kijk, mama! Ik kan vliegen!
AMC bestuursvoorzitter Hans Romijn begrijpt de kritiek op de fusie met het VUmc niet. De fusie is pure noodzaak, aldus Romijn afgelopen maandag in een spraakmakend interview met het Financieel Dagblad (FD). 'Wij zijn als ziekenhuis wel groot, maar soms ook juist heel klein. Dat is de paradox'.
Lees verder

Chirurg tijdens operatie: eerst bijbetalen
Een Chinese vrouw die een operatie onderging, moest middenin de ingreep bijbetalen om verder te worden geholpen.
Lees verder

Pfizer sluit neurowetenschappelijk onderzoekscentrum
Farmaceut Pfizer sluit zijn neurowetenschappelijk onderzoekscentrum. Dit betekent de stop van acht studies, waarvan drie naar behandeling van alzheimer en één naar parkinson. 'Blijkbaar zijn deze studies niet de moeite waard.'
Lees verder

Teruggetreden Cailin Kuit claimt wel als psychiater te hebben gewerkt
Cailin Kuit heeft zich terug getrokken als kandidaat-gemeenteraadslid voor Bij1, maar suggereert nog steeds dat ze 'kort werkzaam' is geweest is psychiater. De KNMG beraadt zich nog op de zaak.
Lees verder

Chirurg bestraft voor branden initialen in donorlevers
Een chirurg die zijn initialen op twee donorlevers brandde, is veroordeeld tot het betalen van een boete en het uitvoeren van een taakstraf. Dat meldt de BBC.
Lees verder