De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

vrijdag 8 december 2017

PW: Gewricht kan biologisch RA-medicijn zelf maken

Gewricht kan biologisch RA-medicijn zelf maken
Een nadeel van biologische medicijnen voor patiënten met reumatoïde artritis is dat ze kunnen leiden tot bijwerkingen. Deze kunnen worden gereduceerd door het gen voor deze therapeutische eiwitten rechtstreeks in de gewrichtscellen over te brengen, waardoor deze zelf de medicijnen kunnen produceren. Een ziektegevoelige schakelaar kan de productie nauwkeurig regelen.
Lees verder

'Hit hard, hit early' soms nodig om darm te behouden
De medicamenteuze behandelpiramide voor patiënten met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn omvat verschillende opties: van mild naar steeds sterker. Maar soms is het nodig de piramide om te draaien. Maagdarmleverarts Mark Löwenberg: "Hit hard, hit early, anders kunnen patiënten hun darm verliezen."
Lees verder

'Monitor bij IBD het effect van medicatie goed en tijdig'
Inflammatoire darmziekten (IBD) in rust krijgen is van groot belang om langetermijncomplicaties te voorkomen. Als een geneesmiddel niet aanslaat, moet op tijd de dosis of doseerfrequentie omhoog of worden overgestapt op een ander medicament, stelt hoogleraar Janneke van der Woude. Een scopie is niet meer altijd nodig om dat vast te stellen.
Lees verder

In actie bij niet-pluisgevoel
Met een mede door apotheker Marco Lourens ontwikkeld 'niet-pluis'-formulier kunnen bezorgers en apothekersassistenten patiënten signaleren met wie het niet goed gaat.
Lees verder