De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

donderdag 7 december 2017

Ondernemingskamer grijpt in bij Haagse huisartsenpraktijk

Ondernemingskamer grijpt in bij Haagse huisartsenpraktijk
De Ondernemingskamer heeft een tijdelijk bestuurder aangewezen die orde moet scheppen bij een huisartsenpraktijk in Den Haag. Daar zijn een huisarts en praktijkmanager in conflict geraakt, waardoor de Ondernemingskamer inmiddels vraagtekens heeft bij de continuïteit van zorg in de praktijk. Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt de praktijk in de gaten.
Lees verder

Mindfulness vermindert burn-outklachten bij aiossen
Een op de vijf Nederlandse artsen in opleiding heeft last van burn-outverschijnselen. Mindfulness kan hen helpen aan meer zelfvertrouwen, het voorkomt piekeren en zorgt voor meer empathie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van bedrijfskundige Hanne Verweij (Radboudumc).
Lees verder

Wandelen in de wolken
De hoeveelheid beschikbare data in ziekenhuizen explodeert. Ook wij moeten mee met de nieuwe tijden. Daarom slaan wij onze data niet langer op in eigen huis. De cloud is het nieuwe toverwoord.
Lees verder

Ontmoeting
Sinds de Levenseindekliniek bestaat, lijkt het wel alsof er in veel huisartsenpraktijken een schutting in de tuin is geplaatst waar ze van alles overheen kunnen gooien. Hier is hoe zoiets gaat.
Lees verder

Nieuwe abortuskliniek sneller open vanwege sluiting CASA-klinieken
Vanwege het faillissement van CASA en de sluiting van de klinieken in Maastricht, Rotterdam en Amsterdam is een nieuwe abortuskliniek in Roermond op dringend verzoek van het ministerie van VWS bijna een maand eerder opengegaan. Door de plotse sluiting van de drie klinieken loopt het storm.
Lees verder

Dodelijke Aspergillus in bloembollenafval
De azolenresistente Aspergillus is in Nederland gevonden op composthopen van bloembollenteelt, groenafval en houtsnippers. Dat ontdekten onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Radboudumc.
Lees verder

Kinderafdeling Emmen dicht door artsentekort
Vanwege een tekort aan kinderartsen sluiten de klinische afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Patiënten moeten naar de vestigingen in Hoogeveen of Stadskanaal op ongeveer 30 tot 40 minuten reisafstand van Emmen.
Lees verder

Tot het pensioen ons scheidt
Als het aankomt op het aangaan van een relatie zijn we erg kieskeurig. We hanteren bepaalde normen en waarden, die we willen terugzien in onze levenspartner. En voordat we überhaupt de volgende stap zetten, zoals een huwelijk of samenwonen, gaan er vaak jaren voorbij.
Lees verder

Dieet helpt volhouders van diabetesmedicijnen af
Met een strak afvalprogramma kan een deel van de patiënten met type 2 diabetes zonder medicatie door het leven. Dat blijkt uit een clustergerandomiseerde studie die uitkomsten na een jaar vergeleek. Bijna de helft van de deelnemers kwam in remissie, schrijven Michael Lean e.a. in The Lancet.
Lees verder

Blijven leren
Tijdens mijn opleiding tot arts en later huisarts, heb ik menigmaal een oudere collega horen zeggen: 'Hoe langer je in dit vak zit, hoe meer je je realiseert hoe weinig we weten.' Dat leek me toen vooral oudemannenpraat, een soort excuus voor het feit dat hun kennis niet meer up-to-date was. Inmiddels weet ik beter.
Lees verder

Laat mij doen waarvoor ik ben opgeleid
Nu de kersverse bewindslieden van VWS zijn gestart in hun nieuwe ambt, praat huisarts Marloes Tack ze even bij over het effect van het huidige beleid op de alledaagse werkelijkheid in de huisartsenpraktijk. Waarin het aanvragen van basale hulpmiddelen een tijdrovende administratieve strijd is geworden.
Lees verder

Van ontucht verdachte huisarts krijgt langer voorarrest
Een waarnemend huisarts uit Leiden, die vastzit op verdenking van het maken van foto's en filmopnamen van ontklede patiënten in de huisartsenpraktijk, zag vandaag zijn voorarrest verlengd.
Lees verder

Wandelen door drukke straat is niet gezond
De gezonde effecten van lichaamsbeweging kunnen teniet worden gedaan door luchtverontreiniging, zo blijkt uit onderzoek van Rudy Sinharay e.a in The Lancet.
Lees verder

#metoo
Ik luister naar een podcast van de New York Times over de impact van #metoo in de Amerikaanse politiek. Ik heb natuurlijk al veel eerder bij het onderwerp stilgestaan, in mijn geheugen gegraven in hoeverre ik in het verleden soms ook verkeerd bezig ben geweest.
Lees verder

Weinig artsen geïnteresseerd in overstapregeling voor loondienst
Slechts één medisch specialist heeft dit jaar gebruikgemaakt van de financiële regeling die de overstap moet vergemakkelijken van vrije vestiging naar loondienst.
Lees verder

Verhoogde kans op borstkanker bij IUD en minipil
Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken hebben 20 procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die dit niet doen. Ook als zij de minipil of een hormoonhoudende spiraal gebruiken.
Lees verder

Sport verbroedert, of toch niet?
Nelson Mandela speechte ooit: 'Sport has the power to change the world.' Hoewel waarschijnlijk anders dan Mandela het bedoelde, maar het IOC heeft deze uitspraak vormgegeven. Rusland wordt geweerd van de Olympische Winterspelen.
Lees verder

Geneeskundestudenten organiseren extra voedingscolleges
Studenten van zes medische faculteiten hebben het initiatief genomen voor extracurriculaire cursussen over voeding. Ze vinden dat er nog
Lees verder

Abortuskliniek Heemstede ongekend druk
Abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede heeft het sinds de onverwacht snelle sluiting van de drie laatste abortusklinieken van CASA ongekend druk.
Lees verder

Ervaren wintersporter loopt vaker ernstig letsel op
Van de Nederlandse wintersporters die tijdens hun wintersportvakantie ernstig letsel oplopen, is 80 procent een ervaren skiër of snowboarder. Dat blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross in samenwerking met de afdeling Traumachirurgie van het LUMC.
Lees verder