De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

woensdag 6 december 2017

Gehandicaptenzorg: Digitaal hulpje maakt moeilijke teksten begrijpelijk

Digitaal hulpje maakt moeilijke teksten begrijpelijk
Tijdens de Taalambassadeursdag die onlangs in Utrecht is gehouden, werd de jaarlijkse ABC-prijs toegekend aan IT-bedrijf Wizenoze uit Amsterdam. Wizenoze ontwikkelde een handig softwareprogramma dat het taalniveau van teksten analyseert. Zijn teksten te ingewikkeld voor laaggeletterden, dan krijg je suggesties hoe je de tekst kunt aanpassen.
Lees verder

Welke finalisten blijven in de race voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente?
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is al enige tijd bezig, maar nadert nu de eindfase. Op 17 december maakt Hugo de Jonge, minister van VWS bekend welke vijf gemeenten in de race blijven voor de titel.
Lees verder

Geprogrammeerd hulpje voor een zelfstandiger leven van mensen met een beperking*
Op verschillende plekken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt uitgeprobeerd wat robots voor hen kunnen betekenen. Deze technologie is geen vervanging van begeleiders, maar kan het leven van cliënten wel leuker en makkelijker maken. Zorgverleners van Philadelphia, Pluryn en Bartiméus delen hun ervaringen met deze robots in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
Lees verder

Meisje met Rett-syndroom communiceert door oogbestuurde computer*
Marilou, 21 jaar, heeft het Rett-syndroom en is daardoor ernstig beperkt. Toch kan zij duidelijk maken wat ze wil, denkt, voelt en bedoelt. Volgens haar moeder, Leonieke, 'spreekt' Marilou zelfs in zinnen, dankzij een oogbestuurde computer. Een interview met haar over hoe dit meisje met het Rett-syndroom leerde communiceren. | Tekst Ineke Hurkmans uit Bosk magazine, fotografie Klaas Hulzebos
Lees verder

Systemisch denken bij conflict met school en ouders jongen met downsydnroom
Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) heeft een nieuwe casus online gedeeld, over een conflict tussen ouders van een jongen met downsyndroom en een vmbo-school. Hoewel de casussen van het CCE normaal gesproken over interventies bij ernstig probleemgedrag gaan, speelt hier juist het systemisch denken en triades een rol bij de oplossing van het conflict.
Lees verder