De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

woensdag 6 december 2017

‘Een CPIO in het ziekenhuis kan meedenken over patiënten en ict’

 
'Een CPIO in het ziekenhuis kan meedenken over patiënten en ict'
Een beter gebruik van de deskundigheid van patiënten voor ict in het ziekenhuis. Dat is wat Bettine Pluut van Nictiz bepleit. Ziekenhuizen zouden daarom in navolging van de Chief Medical Informations Officer een Chief Patient Information Officer moeten aanstellen.
Lees verder

VGZ en Zilveren Kruis garanderen spoedzorg den Helder
De spoedeisende zorg en acute verloskunde in de kop van Noord Holland is gegarandeerd. De Noordwest Ziekenhuisgroep maakte gisteren het onderhandelingsresultaat met de zorgverzekeraars bekend. Bestuursvoorzitter Joop Hendriks: 'Er zijn miljoenen bijgekomen.' Hiermee is de sluiting van de SEH van de baan.
Lees verder

ACM gaat ziekenhuisfusies sneller verbieden
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt de lat hoger voor fusies tussen ziekenhuizen. Volgens de ACM maken fusies de zorg niet beter, maar wel duurder.
Lees verder

'Laat privacy voor je werken in de zorg'
Aandacht voor privacy kan digital health verbeteren, zeggen Hanneke Molema en Marc van Lieshout van TNO.
Lees verder

Diakonessenhuis start patiëntportaal
Het ziekenhuis is naar eigen zeggen het eerste algemene ziekenhuis dat patiënten inzicht geeft in uitslagen van onderzoek.
Lees verder

Pandrecht of geen pandrecht?
Als een zorginstelling failliet gaat, proberen financiers aanspraak te maken op de opbrengst van bestaande en toekomstige vorderingen (het zogenaamde onderhanden werk). Interessant is dan het ontstaansmoment van de vordering. Ligt dat na afloop van de behandeling of al daar voor? Daar over oordelen rechters verschillend. De Hoge Raad geeft nu uitsluitsel.
Lees verder

Borstkankerscreening heeft slechts 'marginaal' effect op sterfte
Screening heeft 5 procent minder sterfte tot gevolg door borstkanker bij vrouwen van 50 jaar en ouder. Verbeterde behandelingen hebben tot een sterftevermindering van 28 procent geleid.
Lees verder

'Gooi aanpak vermijdbare sterfte over andere boeg'
Artsen en verpleegkundigen hebben veel te veel niet-relevante zaken aan hun hoofd. Om vermijdbare fouten te voorkomen moeten ze meer tijd en aandacht aan patiënten kunnen geven, vindt hoogleraar intensive care Hans van der Hoeven. 'Een grote groep patiënten die vermijdbaar is overleden blijft buiten beeld.'
Lees verder