De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

dinsdag 5 december 2017

Casa-klinieken mogelijk afzonderlijk verkocht

Casa-klinieken mogelijk afzonderlijk verkocht
De klinieken van de failliete abortusorganisatie CASA worden mogelijk per locatie verkocht. Het betreft drie klinieken in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht.
Lees verder

Alcohol(misbruik)
Vroeger vond ik het aandoenlijk als ik mijn opa aan zijn borreltje zag zitten. Het 8 uur-journaal, met Harmen Siezen, volgde hij iedere avond trouw met een oude jenever in zijn hand.
Lees verder

Steungroep Psychiaters gaat op in NVvP
De Steungroep Psychiaters die in 2011 werd opgericht voor ondersteuning bij verzoeken om hulp bij zelfdoding, wordt per januari 2018 onderdeel van het Platform euthanasie en psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Lees verder

Erenumab vermindert frequentie migraine
Het CGRP-receptor antilichaam erenumab vermindert het aantal dagen dat patiënten last hebben van migraine. Calcitonin gene-related peptide (CGRP) is de belangrijkste neurotransmitter die via de nervus trigeminus zorgt voor het ontstaan van de hoofdpijn bij migraine.
Lees verder

Ik vertrek
Ik ben van plan om volgend jaar te verhuizen naar Aruba. Ik ben al aangenomen door de medische staf. Er zijn nog wat af te werken zaken om een soepele transitie mogelijk te maken, maar ik voel dat ik mijn door de Caraïben geadopteerde hart moet volgen en samen met mijn collega's daar moet werken aan de gezondheidszorg op de Antillen.
Lees verder

Meer eenzaamheid onder mensen in de Wmo
Gemeenten worstelen met het sociaal beleid waarvoor zij sinds enkele jaren verantwoordelijk zijn.
Lees verder

Miljardenfusie in gezondheidszorg VS
Het Amerikaanse apothekersconcern CVS Health heeft zondag bekendgemaakt dat het zorgverzekeraar Aetna overneemt voor 69 miljard dollar (58 miljard euro).
Lees verder

Strijd VPH tegen schakelpunt strandt bij Hoge Raad
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) heeft bot gevangen bij de Hoge Raad in haar strijd tegen het landelijk schakelpunt (LSP).
Lees verder

Strijd VPG tegen schakelpunt strandt bij Hoge Raad
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) heeft bot gevangen bij de Hoge Raad in haar strijd tegen het landelijk schakelpunt (LSP).
Lees verder

Garanties VN voor medisch transport Mali
De operaties van de Nederlandse verkenningseenheid in Kidal in Mali worden hervat. De Verenigde Naties garanderen Nederland de beschikbaarheid en snelle inzet van een helikopter voor medisch transport in het afgelegen gebied.
Lees verder

Lekker lang leven
Lekker lang leven, wie wil dat niet? Oud worden zonder gebreken. En gelukkig, zonder het gevoel dat alles voorbij is. Dat kan allemaal als je een goede genetische constitutie hebt. En je risicofactoren zo laag mogelijk weet te houden. Als je jezelf doelen blijft stellen.
Lees verder

Fikse groei werkgelegenheid verwacht voor de zorg
De komende zes jaar groeit de werkgelegenheid in de zorgsector gemiddeld 3,1 procent per jaar. Mede door de stijging van de zorguitgaven worden er problemen verwacht in de personeelsvoorziening voor functies op hoog en middelbaar niveau: artsen, fysiotherapeuten, medisch praktijkassistenten, laboranten, en (mbo-)verpleegkundigen.
Lees verder

De Jonge (VWS) neemt wachtlijsten jeugdzorg onder loep
Minister Hugo de Jonge (van VWS) maakt een analyse van de oorzaak van wachtlijsten voor jeugdzorg. Hij hoopt in februari aan de Tweede Kamer te kunnen melden waarom sommige gemeenten niet uitkomen met hun budget voor jeugdzorg, en welke oplossingen er mogelijk nodig zijn.
Lees verder

Kamer houdt vragen over medische hulp Mali
Volgens het kabinet zijn alle problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali opgelost en kunnen Nederlandse blauwhelmen weer in het hele land opereren. Maar de Tweede Kamer zit nog met veel vragen, bleek maandag tijdens een debat.
Lees verder

OM eist opnieuw straf voor Heringa
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in Den Bosch opnieuw een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa, de man die zijn moeder in 2008 hielp een einde aan haar leven te maken.
Lees verder

Cricketers staken wedstrijd om smog
Een cricketwedstrijd tussen India en Sri Lanka werd zondag herhaaldelijk onderbroken, omdat Singalese spelers last hadden van de zware luchtvervuiling in India's hoofdstad Delhi, meldt The Guardian.
Lees verder

Antibioticaresistentie begon al vroeg
Al in de jaren vijftig ontstond door gebruik van antibiotica in het voedsel voor dieren de eerste resistentie tegen deze geneesmiddelen.
Lees verder

'Mogelijk einde aanvullende zorgpolis'
Aanvullende zorgverzekeringen dreigen op termijn te verdwijnen. Daardoor bestaat het risico dat bepaalde zorg straks niet langer tegen een redelijk bedrag verzekerbaar is, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).
Lees verder

De cocreatie van intersectorale kwaliteitskaders: Hardheidsclausules bij advance care planning
In het medisch landschap blijkt economisering van het zorgcontinuüm vaak alleen sustainable te zijn wanneer er voldoende kennisvalorisatie bestaat.
Lees verder

ACM gaat scherper letten op fusies ziekenhuizen
Uit onderzoek naar de effecten van ziekenhuisfusies op prijs en volume lijken prijzen relatief gezien te stijgen. Reden voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de aandacht voor concurrentierisico's van ziekenhuisfusies te verscherpen.
Lees verder