De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

dinsdag 5 december 2017

Agressie tegen jeugdwerkers loopt uit de hand

Agressie tegen jeugdwerkers loopt uit de hand
Afgelopen jaar heeft 9 van de 10 werkers in de jeugdhulp te maken gehad met agressie. Twee van de drie jeugdwerkers heeft te maken met ernstige bedreigingen, zoals seksuele intimidatie, discriminatie en fysieke agressie.
Lees verder

Kijk naar het individu als je polarisatie wilt voorkomen
Hoe ga je radicalisering en polarisatie tegen? Onder andere door te werken aan weerbaarheid. Want wie een positieve toekomst voor zich ziet, gezien wordt en het gevoel heeft dat hij iets waard is, zal minder snel vervreemden van de samenleving.
Lees verder

'Je moet niet elke buurman wantrouwen, maar wees niet naïef'
De discussie over seksueel misbruik die wereldwijd is losgebarsten na #metoo is goed. Maar het is slechts het topje van de ijsberg.
Lees verder

Ondanks groeiende arbeidsmarkt toch meer mensen in bijstand
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering neemt nog steeds toe. Tussen september 2016 en september 2017 is het aantal personen tot de AOW-leeftijd met een bijstandsuitkering met 6.000 gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 'Maar', stelt de onderzoeker, 'het tempo van de jaar-op-jaargroei neemt al vier kwartalen achtereen af'.
Lees verder

Welke regels werken mantelzorg tegen?
Mantelzorgers worden steeds belangrijkers in de zorg, maar regels en wetten maken het mantelzorgers steeds moeilijker. De landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo heeft een lijst gemaakt met regels en wetten die nu toch echt eens aangepast moeten worden door de overheid.
Lees verder

SCP ziet geen achteruitgang na transities
De kwaliteit van leven van mensen met een maatwerkvoorziening in het sociaal domein is tussen 2015 en 2016 gelijk gebleven. Wel is de eenzaamheid onder mensen in de Wmo toegenomen, is er nog geen sluitende aanpak voor de overgang van achttien min naar achttien plus en is de toegang tot de jeugdhulp verdubbeld.
Lees verder

'Wij willen in het gezin werken, niet achter het bureau'
'We doen dit werk om mensen te helpen, maar we zij op dit moment alleen bezig met pappen en nathouden.' Aldus jeugdwerker Mascha Hornung – Van Zelst. Jeugdzorgwerkers laten de alarmbellen af gaan. Samen met de vakbonden hebben jeugdwerkers een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer: ze willen meer geld en meer collega's.
Lees verder

Nieuwe proef van bijstand naar werk
De gemeente Amsterdam gaat een 'eigen proef' doen om mensen met bijstandsuitkering naar werk te begeleiden via drie verschillende routes. Opmerkelijk is dat de gemeente mensen vrij laat bepalen of ze willen voldoen aan de sollicitatieplicht. Amsterdam omzeilt daarmee de officiële experimenten met de bijstand.
Lees verder

Richt je op hele leefomgeving van kinderen bij bestrijding van armoede
De aanpak van armoede onder kinderen en jongeren staat bij het Rijk en gemeenten hoog op de agenda. Toch neemt het aantal kinderen en jongeren in armoede niet af.
Lees verder