De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Zonder context geen bewijs

Zonder context geen bewijs
In juni bracht de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) advies uit over bewijsvoering in geneeskunde onder de titel: 'Zonder context geen bewijs'. Het advies leidde tot een stevige discussie, onder meer in Medisch Contact.
Lees verder

De nieuwe doelen van IRDiRC voor 2017-2027
Het Internationale Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC) heeft een nieuwe visie voor 2017-2027 gepubliceerd. Deze luidt als volgt: 'Stel alle mensen met een zeldzame ziekte in staat om een juiste diagnose, zorg en beschikbare therapie te krijgen binnen een jaar nadat zij met klachten van deze ziekte bij een arts komen'. Deze visie is vertaald naar 3 doelstellingen voor de komende 10 jaar.
Lees verder

Corneaverpleegkundigen in Het Oogziekenhuis als onderdeel van Experiment TopZorg
Dankzij het programma TopZorg kan de corneaverpleegkundige worden ingezet om de oogarts te ondersteunen bij de complexe zorg voor een corneatransplantatiepatiƫnt. De ervaringen met deze innovatie zijn tot nu toe positief en hebben al geleid tot uitbreiding van de functie van de verpleegkundige.
Lees verder

Fit4Food2030
ZonMw is als secretariaat van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for A Health Life (JPI HDHL) betrokken bij een nieuw prestigieus Horizon2020 project: Fit4Food2030. Doel van Fit4Food2030 is om een multidisciplinaire platform vorm te geven, die de Europese Commissie ondersteunt in het verder ontwikkelen en implementeren van haar beleidskader Food2030.
Lees verder

De maatschappelijke impact van drugsbeleid
Ieder Europees land voert eigen drugsbeleid. Het ERANID-project Illicit Drug Policies and Social Outcome (IDPSO) onderzoekt wat de maatschappelijke gevolgen zijn van het gevoerde beleid. Niet om landen met elkaar te vergelijken, maar om beleidsmakers te laten zien welke keuzen welke gevolgen kunnen hebben.
Lees verder

Internationale samenwerking op data
ZonMw neemt deel aan diverse internationale consortia. Met andere partners werken we samen aan onderzoek om kennis te ontwikkelen.
Lees verder

Wat levert twee jaar Sportimpuls op?
De Sportimpuls leidt tot een groter sportaanbod, een toename van het aantal leden bij sportverenigingen en een betere samenwerking tussen partners zoals de gemeente, de buurtsportcoach en de sportvereniging. Dit blijkt uit het onderzoek naar de borging van de Sportimpulsprojecten.
Lees verder

'Music Inside Out' tijdens de Nacht van de Wetenschap
Waarom blijven sommige liedjes in je hoofd hangen? En wat gebeurt er in je brein als je muziek luistert? Tijdens de Nacht van de Wetenschap op vrijdag 6 oktober nemen onderzoekers het publiek mee op een muzikale reis door de wetenschap. De Nacht - onderdeel van het Weekend van de Wetenschap - wordt georganiseerd door NWO in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en ZonMw.
Lees verder

'Schoolkantines gezonder met begeleiding'
De Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum worden beter ingevoerd als scholen daarbij begeleid worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Met de Richtlijnen kan het aanbod van schoolkantines gezonder gemaakt worden, zodat jongeren makkelijker gezond kunnen kiezen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de 'Alles is gezondheid'-pledge Gezonde Schoolkantine.
Lees verder