De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Voor integriteit is reflectie nodig

Voor integriteit is reflectie nodig
Transparantie, indicatoren verzamelen en checklists afwerken. Hier werken we hard aan met elkaar. Maar hoe kan je jezelf en je organisatie verder verbeteren? Meer regels en strenger controleren zijn geen garantie voor integer handelen en zeker niet voor meer werkplezier. Hoe kan je als organisatie een kader scheppen waarin je medewerkers 'goed werk' leveren en met elkaar in gesprek gaan over wat dat eigenlijk is?
Lees verder

Kwetsbare kinderen en de transformatie jeugd belicht
Op 9 maart hield de Academische Werkplaats Jeugd Twente een symposium over 'Kwetsbare kinderen'. De dag was een ontmoetingsplek voor gemeenten, beroepskrachten en onderzoekers uit de regio. In de brochure leest u, naast het verslag van de dag, heel veel achtergrondinformatie die bruikbaar is bij de transformatie jeugd.
Lees verder

Veel interesse voor bevorderen gezondheid werknemers
Hoe bevorderen we de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische positie? En hoe kunnen deze werknemers als ze een chronische aandoening hebben worden ondersteund bij hun werk? Arbeidsorganisaties willen samen met onderzoekers antwoord vinden op deze vragen. In totaal zijn 56 projectideeën ingediend bij het programma Werk(en) is gezond.
Lees verder

Projecten over verward gedrag van start
In februari 2017 zijn de eerste projecten gestart met het verbeteren van de opvang, ondersteuning en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving.
Lees verder

MR CLEAN studie wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017
De MR CLEAN studie, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor het acute herseninfarct, is uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten. Op 14 maart reikte juryvoorzitter en ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts de prijs uit tijdens het drukbezochte congres Medisch Specialist 2025.
Lees verder

Suïcidale patiënt kan veilig aan onderzoek meedoen
Deelname aan onderzoek naar suïcidepreventie is niet schadelijk voor suïcidale patiënten. Tot voor kort was er terughoudendheid om personen met suïcidaal gedrag toe te laten tot behandelonderzoek. Daar is nu geen reden meer toe.
Lees verder

Leiderschapsprogramma voor verzorgenden in de wijk
Voor verzorgenden is het van grote waarde om zich beter te kunnen profileren, zodat hun rol en taken binnen het team wijkverpleging zichtbaar worden. Daarom krijgen verzorgenden die in de wijk werken een eigen leiderschapsprogramma.
Lees verder

Cliëntenparticipatie binnen het Onderzoeksprogramma GGz
Cliënten en hun naasten weten als geen ander wat een psychische aandoening met iemand doet. En aan welke zorg en hulp zij behoefte hebben. Deze waardevolle informatie weegt ZonMw via een cliëntenpanel mee bij het honoreren van onderzoeksvoorstellen binnen het Onderzoeksprogramma GGz.
Lees verder

Onderzoeksprojecten Gender bij Omroep Vlaardingen
Twee artsen en ZonMw-projectleiders van het Erasmus MC spraken donderdag 16 maart bij Omroep Vlaardingen over man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg. Antoinette Maassen van den Brink is farmacoloog en onderzoekt de werking van geneesmiddelen, met name op het gebied van migraine en de invloed van vrouwelijke geslachtshormonen daarop. Jeanine Roeters van Lennep is internist en onderzoekt man-vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten en bijbehorende risicofactoren.
Lees verder