De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Uitbraak arbovirus onder merels

Uitbraak arbovirus onder merels
Recent is het Usutu-virus aangetroffen bij merels. Dit arbovirus komt sinds september 2016 in Nederland voor.
Lees verder

Conferentie Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd
De Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd organiseert woensdag 16 november 2016 een conferentie in het teken van kennis, implementatie en innovatie.
Lees verder

Middel tegen stamceldeficiëntie wint Galenusprijs 2016
Holoclar – het middel tegen stamceldeficiëntie - heeft de Galenusprijs 2016 gewonnen. Dankzij dit geneesmiddel kunnen patiënten die blind zijn door de zeldzame oogaandoening limbale stamceldeficiëntie weer (een groot deel van) hun zicht terugkrijgen.
Lees verder

Grote stap voorwaarts in TopZorg onderzoek naar value-based healthcare
Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis, een van de ziekenhuizen die deelnemen aan het ZonMw-experiment TopZorg, gaan artsen internationaal de resultaten vergelijken van door hen geleverde zorg. Centraal staat de longziekte sarcoïdose. Door de samenwerking zijn er sneller voldoende gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen de deelnemers van elkaar leren en de patiëntenzorg verbeteren. Het onderzoek is gebaseerd op de principes van value-based healthcare (VBHC).
Lees verder

Factoren die eet- en beweeggedrag verklaren: resultaten DEDIPAC
De meeste mensen weten dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor de gezondheid. Maar waarom eten veel mensen ongezond en bewegen ze te weinig? Welke factoren verklaren het eet- en beweeggedrag van mensen? En hoe kun je deze kennis gebruiken en vertalen naar interventies en beleidsmaatregelen? Op deze vragen gaf DEDIPAC KH (Determinants of Diet and Physical Activity Knowledge Hub) antwoord tijdens hun eindsymposium in Bonn, Duitsland.
Lees verder

Iron Hand helpt bij verminderde kracht in de hand
Voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen lijkt er echter in de nabije toekomst een oplossing te komen in de vorm van een handschoen, door onderzoekers ook wel de Iron Hand genoemd. De robotische handschoen ironHand werd 4 oktober 2016 gedemonstreerd bij het programma Zorg.nu op NPO1.
Lees verder

Kennissynthese Cultuur en Langdurige Zorg
Wat zijn de effecten van cultuurinterventies in de langdurige zorg? Om deze vraag te beantwoorden is een subsidieoproep opengesteld voor de ontwikkeling van een kennissynthese.
Lees verder

Veel interesse in onderzoek geestelijke gezondheidszorg
Er zijn 115 subsidieaanvragen ingediend voor onderzoek naar vroege herkenning, vroege behandeling en gepersonaliseerde zorg in de geestelijke gezondheidszorg (GGz): 88 projectideeën voor middellang onderzoek en 27 aanvragen voor fellowships.
Lees verder

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen
Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek.
Lees verder