De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Oproep voor workshops AAL Forum (deadline 20 april)

Oproep voor workshops AAL Forum (deadline 20 april)
Het Active and Assisted Living (AAL) Forum vindt dit jaar van 2 t/m 4 oktober plaats in Coimbra (Portugal). Dien uiterlijk 20 april uw voorstel voor een sessie of workhop in.
Lees verder

31 ideeën om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren!
Tot 21 maart 2017 konden wetenschappelijke instituten samen met de praktijk van de kinderopvang een projectidee indienen in de open ronde van het programma Kwaliteit Kinderopvang. 31 projectgroepen gaven gehoor aan deze oproep en dienden een idee in.
Lees verder

Samen de JGZ versterken
'Eigenlijk zou ik bij elke fase in mijn onderzoek moeten bedenken hoe ik participatie moet vormgeven en deze denkstap standaard meenemen in mijn proces.' In de projectleidersbijeenkomst 'Samen de JGZ versterken' bij ZonMw op maandag 27 maart werden mooie leermomenten gecreëerd en veel ervaringen uitgewisseld tussen projectleiders van alle jgz-projecten.
Lees verder

TopZorg onderzoek St. Antonius naar effect eiwitverrijkte voeding bij oudere hartpatiënt
In het kader van het TopZorg onderzoeksproject Value-based healthcare doet het St. Antonius Ziekenhuis onderzoek naar het effect van eiwitverrijkte voeding voorafgaand aan een hartoperatie.
Lees verder

Diversiteit en inclusie in de kindervoorzieningen
Van 10 tot en met 15 april 2017 is het de week van het jonge kind. Dit jaar is het thema: Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie. Het openingscongres over het thema 'diversiteit en inclusie' is op 7 april a.s. in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Lees verder

Oproep voor deelname Jeugd-route Nationale Wetenschapsagenda
Het onderzoeksproject in het kader van de Nationale wetenschapsagenda richt zich op jeugd en onderwijs en meer specifiek op 'diversiteit en ongelijkheid'. U kunt zich aanmelden voor deelname aan één van de deelprojecten. Deadline 21 april 2017.
Lees verder

Onderzoek naar NIPT van start
Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT-test. NIPT is een niet-invasieve prenatale test om het downsyndroom, patausyndroom en edwardsyndroom op te sporen.
Lees verder

Poepmonster volstaat om ziekte van Crohn snel uit te sluiten
Patiënten die vermoeden dat ze de ziekte van Crohn hebben, of een andere chronische darmontsteking, hoeven in de toekomst niet standaard een vervelende coloscopie te ondergaan. Met de nieuwe techniek IS-pro volstaat een poepmonster.
Lees verder

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving: "Stop de medicalisering van levensfasen"
Druk gedrag bij kinderen, onzekerheid onder jongvolwassenen, afnemende vruchtbaarheid, overbelasting in het spitsuur van het leven, functievermindering met het ouder worden: iedere levensfase gaat gepaard met verschijnselen die kunnen leiden tot vragen, ongemakken en problemen. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) pleit in het advies Recept voor maatschappelijk probleem – medicalisering van levensfasen om maatschappelijke problemen niet altijd door de medische bril te bekijken en doet daarvoor een aantal concrete aanbevelingen.
Lees verder