De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: NWO-Spinozapremie voor Alexander van Oudenaarden

NWO-Spinozapremie voor Alexander van Oudenaarden
Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat bioloog en biofysicus Alexander van Oudenaarden de NWO-Spinozapremie ontvangt. Hij krijgt de premie voor zijn voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende werk. Ook ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, analytisch chemicus Albert Heck, fysisch chemicus Michel Orrit ontvangen een Spinozapremie. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.
Lees verder

Man/vrouw verschillen bij hart- en vaatziekten
Hoe groot zijn de man/vrouw verschillen bij hart- en vaatziekten? ZonMw en de Hartstichting financieren via het Kennisprogramma Gender en Gezondheid gezamenlijk 5 kennissyntheses op het gebied van hart- en vaatziekten. Woensdag 14 juni ontmoetten de projectleiders elkaar voor het eerst om van gedachten te wisselen. Een inspirerende projectleidersbijeenkomst!
Lees verder

Om complexe werkelijkheid het hoofd te bieden, vernieuwt de onderzoekspraktijk
De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bracht vandaag het advies 'Zonder context geen bewijs -de illusie van evidence-based practice' uit. Henk Smid, directeur van ZonMw: 'Evidence-based medicine heeft ons ver gebracht. De werkelijkheid is complex en daarom moeten we de onderzoekspraktijk blijven vernieuwen. De aanbevelingen die de RVS hiervoor geeft, omarmen we dan ook van harte.'
Lees verder

Samen bouwen aan een nationale agenda voedingsonderzoek
Op welke onderwerpen zet Nederland de komende jaren in als het gaat om voedingsonderzoek? Over die vraag buigt een groep experts afkomstig uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid zich tijdens de invitational conference die ZonMw, TiFN en de Topsector Agri & Food op dinsdag 27 juni organiseren. Doel is samen te komen tot een nationale agenda: een eenduidige visie van waaruit onderzoekers in de voedingswereld en aangrenzende vakgebieden optimaal kunnen samenwerken.
Lees verder

Derde subsidieronde Vakkundig aan het werk geopend
Gemeenten en kennisinstellingen kunnen vanaf 22 juni samen een aanvraag indienen bij het programma Vakkundig aan het werk. Deze oproep richt zich op het ontwikkelen van kennis over effectieve aanpakken in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk op het terrein van werk en inkomen.
Lees verder

Subsidieoproep Nationale Sportinnovator Prijs 2017 geopend
Vanaf 22 juni 2017 kunnen weer innovatieve ideeën in de sport worden ingediend bij ZonMw. De ideeën die de Nederlandse sportprestaties tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in 2020 het meest stimuleren, ontvangen de Nationale Sportinnovator Prijs 2017. Deze wordt uitgereikt tijdens het Sportinnovator XL-event in december 2017. De deadline van indienen is 10 oktober 2017.
Lees verder

Richtlijn preventief medisch onderzoek beschermt consument onvoldoende tegen risico's
De richtlijn waarin de informatievoorziening en de kwaliteitscriteria zijn vastgelegd over preventief medisch onderzoek biedt consumenten onvoldoende bescherming tegen de risico's die daaraan verbonden zijn.
Lees verder

Genomineerden voor de Medische Inspirator 2017 bekend
De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt en onderzoeker. Een jury van experts en patiënten vertegenwoordigers heeft 3 projecten uit de 21 inzendingen gekozen.
Lees verder

Twaalf innovatieve ideeën krijgen Off Road subsidie
ZonMw geeft twaalf jonge getalenteerde onderzoekers de kans om onderzoek te doen dat buiten de gebaande paden ligt. Zij mogen met een subsidie uit Off Road een jaar lang hun idee of hypothese verder onderzoeken
Lees verder