De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs bekend

Nominaties Wetenschaps- en Innovatieprijs bekend
Maar liefst 25 wetenschappelijke verenigingen hebben een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten. Een deskundige vakjury selecteerde uit deze voordrachten deze week drie genomineerden. Wie de uiteindelijke winnaar is, blijft nog even spannend; de prijs wordt uitgereikt tijdens het Federatiecongres op 14 maart door ZonMw voorzitter Jeroen Geurts.
Lees verder

Humaan-veterinaire samenwerking werkt!
De samenwerking tussen de humane en veterinaire gezondheidszorg levert veel op voor de bestrijding van papegaaienziekte. Dit blijkt uit het lopende project Plat4m-2Bt-Psittacosis van het programma Non-alimentaire zoönosen. Zo is er een web-based informatieplatform opgezet, een typeringstool ontwikkeld en een bronopsporingstool gemaakt.
Lees verder

Kennisprogramma Gender en Gezondheid op EenVandaag Radio1
Op 2 maart besteedde Radio EenVandaag aandacht aan het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Programmadirecteur Radjesh Manna was te gast in de studio om te vertellen waarom onderzoek naar man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg belangrijk is.
Lees verder

Veldraadpleging 'Gezond ouder worden': prioritering kennisvragen
Welke kennisvragen over 'Gezond ouder worden' vindt u het belangrijkste? Geef uw prioritering uiterlijk 24 maart door via de online veldraadpleging.
Lees verder

Professional speelt een rol in verwijzing online zelfhulpprogramma
Patiënten starten eerder met een online zelfhulpprogramma bij depressieve klachten als de professional doorverwijst. Dat blijkt uit het onderzoek naar de interventie 'Kleur je leven' van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw.
Lees verder

Ida Poortinga wint IMDI Talentprijs
Ida Poortinga is de winnaar van de IMDI Talentprijs 2015-2016. Zij ontwikkelde een softwareapplicatie waarmee handtherapeuten maar ook patiënten zelf eenvoudig een vingerspalk kunnen ontwerpen. Het digitale ontwerp kan worden verzonden naar een bedrijf dat deze orthese met een 3D-printer vervaardigt. De prijs werd uitgereikt door Cathy van Beek.
Lees verder

Hartstichting investeert met ZonMw in onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen
De Hartstichting kent samen met ZonMw 500.000 euro toe aan 5 nieuwe onderzoeken die meer kennis gaan opleveren over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze investering vindt plaats binnen het Kennisprogramma Gender & Gezondheid van ZonMw dat is opgezet om de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen.
Lees verder

Paramedische beroepen presenteren voorzet onderzoeksprogramma
Hoe kunnen paramedische zorg professionals mensen helpen om naar vermogen te functioneren en te participeren? Welke kennis draagt bij aan het verbeteren en expliciteren van de kwaliteit van paramedische zorg? Met het doel dat mens- en maatschappij optimaal kan profiteren van de meerwaarde van deze zorg. Op 2 maart 2017 zetten zorgprofessionals, patiënten en onderzoekers de eerste stappen naar een paramedisch onderzoeksprogramma.
Lees verder

Jouw onderzoeksverhaal op Bessensap 2017?
Op vrijdag 16 juni is het zover, Bessensap editie 2017! Zo'n 400 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis uit te wisselen over recente ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie. Wil jij je onderzoekspresentatie onderwerpen aan een kritisch publiek? Meld je dan aan voor het geven van een presentatie op Bessensap!
Lees verder