De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Nieuwe oproep projectidee Zwangerschap en geboorte

Nieuwe oproep projectidee Zwangerschap en geboorte
Onderzoekers kunnen tot 29 augustus 2017 een projectidee indienen bij het programma Zwangerschap en geboorte II. Doel van deze subsidieoproep is om met kennis een bijdrage te leveren aan perinatale en maternale gezondheid en daarmee bij te dragen aan het optimaliseren van de kwaliteit van de integrale geboortezorg.
Lees verder

Samen werken aan verward gedrag
In de komende weken starten nieuwe projecten met het verbeteren van de opvang, ondersteuning en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Onder meer gemeenten, veiligheidsregio's, welzijnsorganisaties, cliëntenorganisaties en GGz-instellingen werken in deze projecten samen aan een lokale sluitende aanpak.
Lees verder

Psychische klachten bij mantelzorgers onderstrepen belang effectieve preventie
Een groot deel van de mantelzorgers heeft vanwege de zorg voor een familielid met dementie last van klachten als depressiviteit en angst. Het blijkt dat bijna 40% van deze mantelzorgers binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen ontwikkelt. Van deze groep heeft zo'n 5% zelfmoordgedachten of overweegt zichzelf iets aan te doen.
Lees verder

57 ideeën voor preventie of reductie van antibioticaresistentie
In de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 57 projectideeën ingediend. Deze projecten willen bijdragen aan de preventie of reductie van antibioticaresistentie, met de 'OneHealth'-benadering en gedragsveranderingen als mogelijke invalshoeken.
Lees verder

ToM-e: online superheldentraining voor kinderen met autisme
Kinderen met autisme hebben vaak grote moeite om zich in te leven in een ander. Met behulp van de groepstraining Theory of Mind (ToM) leren ze sociale situaties beter in te schatten en hun sociale gedrag te verbeteren. De e-learning (ToM-e) met online oefeningen stimuleert om te oefenen met de opgedane kennis uit de groepstraining en slaat zo de brug naar het de dagelijkse praktijk.
Lees verder

Vandaag laatste mogelijkheid aanmelding Health Innovation School
De Health Innovation School, initiatief van de Radboudumc in Nijmegen en ministerie van VWS, start op 22 juni. De inschrijving is geopend tot vanavond 23:00 uur. Deelname aan deze eerste editie is gratis. De Canadese 'Chief' Zayna Khayat is een jaar in Nederland om het programma uit te bouwen. Zij vertelt waarom dit initiatief zo belangrijk is.
Lees verder

Hooggevoeligheid als kwetsbare factor bij middelengebruik
Mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels van buitenaf, zogenaamde High Sensitive Persons, lijken vatbaarder voor middelengebruik dan anderen. Toch is er maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en het gebruik van verslavende middelen. Het ERANID-project STANDUP moet hier verandering in brengen.
Lees verder

Gendoping – Science fiction of werkelijkheid?
Kunnen atleten via aanpassing van hun genetisch materiaal tot betere prestaties komen? En hoe zijn deze aanpassingen op te sporen door autoriteiten?
Lees verder

Trauma's bespreekbaar maken met Rake Vragen
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij kinderen wordt niet altijd opgemerkt, met alle gevolgen van dien. De website Rake Vragen helpt hulpverleners bij het stellen van de juiste vragen als het gaat over trauma's en de mogelijke gevolgen. Om zo de diagnostiek en de behandeling van kinderen en adolescenten met PTSS te verbeteren.
Lees verder