De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Hoe gevaarlijk is de mug, vleermuis of teek voor de mens?

Hoe gevaarlijk is de mug, vleermuis of teek voor de mens?
Binnenkort starten nieuwe onderzoeken naar het risico van een infectieziekte die wordt overdragen door een mug, teek of vleermuis. Daarmee wordt de kennis vergroot over non-alimentaire zoönosen. Dit is belangrijk omdat meer en nieuwe ziektekiemen in Nederland een risico vormen door gedrags- en klimaatveranderingen.
Lees verder

Interventie voor chronisch zieke jeugd effectief volgens goede aanwijzingen
Op Koers, een interventie voor 8- tot 18-jarigen met een chronische ziekte, is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als 'effectief volgens goede aanwijzingen'. Het programma beoogt de veerkracht in het gezin te verhogen.
Lees verder

5 nieuwe projecten methodisch handelen van sociaal werkers
In de loop van het eerste half jaar van 2017 starten 5 projecten gericht op effectonderzoek om het methodisch handelen van sociaal werkers op het gebied van opgroeien en/of opvoeden (verder) te onderbouwen.
Lees verder

7,5 miljoen euro voor onderzoek naar 'volhouden gezonde leefstijl'
De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes en gedrag beter vol te houden. Hiermee wil de Hartstichting de groei van het aantal kinderen met overgewicht én hart- en vaatpatiënten een halt toeroepen.
Lees verder

Internationale subsidieoproep geopend over voeding, het microbioom en gezondheid
Op 26 januari 2017 gaat de subsidieoproep HDHL INTIMIC open binnen het JPI HDHL (Joint Programming Initiative, Healthy Diet for a Healthy Life). Doel van deze oproep is internationale projecten te financieren die het causale verband tussen voeding, het microbioom en humane gezondheid onderzoeken.
Lees verder

'Kinderen uit de knel' uitgeroepen tot koploper Divorce Challenge
Kinderen uit de knel, een vernieuwende, veelbelovende aanpak die de situatie voor kinderen in een vechtscheiding verbetert, is uitgeroepen tot een van de 5 koplopers van de Divorce Challenge. Deze aanpak is onderzocht binnen de Academische Werkplaats Kindermishandeling.
Lees verder

Futurelab: 'Blended learning' voor biomedische professionals
Paul Janssen Futurelab Leiden is vanaf 30 januari live op pauljanssenfuturelab.eu. Dit nieuwe initiatief van het LUMC is een internationaal georiënteerd blended learning opleidingstraject voor ondernemende biomedische professionals, opgericht dankzij subsidies van ZonMw en Health~Holland en in samenwerking met het Center for Human Drug Research en Universiteit Leiden.
Lees verder

Op zoek naar hét Publieksonderzoek 2017
Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Is jouw onderzoek hét onderzoek van 2017?
Lees verder

Subsidieronde Kwaliteit Kinderopvang open!
Onderzoekers kunnen tot 21 maart 2017 samen met de praktijk van de kinderopvang een projectidee indienen bij het ZonMw-programma Kwaliteit Kinderopvang. Doel van deze subsidieoproep is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang.
Lees verder