De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Engelse vertaling actieplan Lymeziekte

Engelse vertaling actieplan Lymeziekte
ZonMw lanceerde in maart 2016 een actieplan voor de verbetering van de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte. Vanwege de internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en behandeling is nu een Engelstalige versie van het actieplan beschikbaar.
Lees verder

Gerichter behandelen dankzij Biochip
Een agressief multipel myeloom vergt een intensievere behandeling dan wanneer deze vorm van beenmergkanker zich rustiger ontwikkelt. Om dit onderscheid in risicoprofiel te kunnen maken, heeft de afdeling hematologie van het Erasmus MC de MMprofiler ontwikkeld. Het plan is deze test uit te breiden zodat die tevens per patiënt kan voorspellen welk medicijn het beste zal werken.
Lees verder

PoepPaleis laat kinderen over poep praten
Op woensdag 12 april is het POP-UP PoepPaleis geopend. Vanaf dan gaan kinderen en ook volwassenen openlijk over poep praten; dat is de boodschap van het PoepPaleis.
Lees verder

Gebrek aan kennis over foetaal alcohol spectrum stoornis (FASD)
Geboorteafwijkingen door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zijn vermijdbaar. Dat het foetaal alcohol spectrum stoornis (FASD) desondanks voorkomt, is te wijten aan onvoldoende effectieve preventie. Er is een gebrek aan kennis over FASD en bestaande mogelijkheden worden niet optimaal ingezet. Dat is de conclusie van een kennissynthese over FASD.
Lees verder

Martine Bouman ontvangt parel voor innovatieve gezondheidscommunicatie
Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet, wel vormen van informatieoverdracht die bij bepaalde groepen niet aanslaan. Vanuit die visie werkt het Centrum voor Media & Gezondheid (CMG) aan leefstijlverbetering bij maatschappelijke groepen met een gezondheidsachterstand.
Lees verder

12 miljoen voor nieuw programma Translationeel onderzoek
In februari 2017 heeft ZonMw opdracht van het ministerie van VWS gekregen voor een nieuw programma Translationeel Onderzoek 2. Het programma loopt vanaf 2017 tot en met 2021. Er wordt geïnvesteerd in innovaties die leiden tot nieuwe medische producten tegen een lagere kostprijs.
Lees verder

Alliantie en behandelintegriteit versterken elkaar
De werkrelatie tussen cliënt en behandelaar (alliantie), en de mate waarin een behandelaar de behandeling uitvoert zoals bedoeld (behandelintegriteit), zijn van belang voor goede behandelresultaten. De Viersprong heeft onderzocht hoe beide factoren met elkaar samenhangen, hoe ze zich tijdens de behandeling ontwikkelen en hoe ze de behandelresultaten voorspellen.
Lees verder

Eerste Landelijke Samenwerkingafspraken preventie van wiegendood
De eerste Landelijke Samenwerkingsafspraken (LSA) Preventie van wiegendood staan online. De LSA geeft aanbevelingen aan alle professionals die op bepaalde wijze betrokken zijn bij de preventie van wiegendood.
Lees verder

Gedwongen overstap Thyrax geeft problemen
Gisteren zijn de resultaten verschenen van het onderzoek naar de gevolgen van het overstappen van het medicijn Thyrax op andere schildkliermedicatie. 350.000 gebruikers van Thyrax moesten afgelopen jaar noodgedwongen overstappen op schildklierhormoonpreparaten van andere producenten. Uit onderzoek naar de gevolgen daarvan blijkt nu dat de kans op overdosering na de overstap flink is.
Lees verder